НАБУ повідомило про підозру трьом колишнім топменеджерам ПриватБанку. Серед них — ексголова правління

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАБУ повідомило про підозру трьом колишнім топменеджерам ПриватБанку. Серед них — ексголова правління

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Національне антикорупційне бюро оголосило підозру трьом ексчиновникам державного ПриватБанку у розкраданні 136 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Зокрема, повідомлено про підозру колишньому першому заступнику голови правління ПриватБанку, який в понеділок намагався покинути Україну на приватному літаку у напрямку Відня.

«Колишньому голові правління банку та начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно обіймала посаду першого заступника голови правління пов’язаної з банком юридичної особи, повідомлено про підозру у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України», — йдеться у повідомленні.

Зʼясувалося, що у грудні 2016 року ці топменеджери, усвідомлюючи, що ПриватБанк найближчий часом буде націоналізований, здійснили розтрату коштів фінустанови. Вони незаконно нараховували і виплачували по депозитним угодам повʼязаної з банком компанії додаткову винагороду — індексовану комісію у зв’язку із ростом курсу гривні до долара США. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалася.

Окрім цього, нарахування і виплата винагороди порушували вимоги Закону України «Про банки і банківську діяльність», який забороняє банкам включати до угод з пов’язаними з банком особами умови, що не є поточними ринковими.

Зазначається, що для прикриття розтрати коштів ексвисокопосадовці вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, яке насправді було підроблене «заднім числом». Таким чином підозрювані спричинили збитки у сумі 136 млн гривень.

Бюро не називає прізвищ підозрюваних, однак відомо, що напередодні у «Борисполі» затримали колишнього заступника голови правління ПриватБанку Володимира Яценка. Також із відкритих джерел відомо, що у грудні 2016 року правління банку очолював Олександр Дубілет.