ПриватБанк подав позов проти Коломойського та Боголюбова до американського суду

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Державний ПриватБанк подав позов проти колишніх акціонерів фінансової установи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова до суду в США.

Цю інформацію theБабелю підтвердив прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.

Позов подали до Канцелярського суду штату Делавер.

В офіційному повідомленні ПриватБанку йдеться про те, що Коломойський та Боголюбов організували шахрайські схеми «з метою заволодіння активами у США вартістю в сотні мільйонів доларів США шляхом привласнення і легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих ПриватБанком у період, коли він був підконтрольним його колишнім власникам».

ПриватБанк вимагає відшкодування збитків, яких він зазнав від цієї схеми.

Також позов спрямований проти партнерів Коломойського та Боголюбова Мордехая Корфа, Хаїма Шошета та Уріела Лейбера, а також деяких компаній, зареєстрованих у США. У ПриватБанку стверджують, що всі вони були залучені до шахрайства.

  • 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва розглянув справу за позовом Коломойського до Національного банку, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо визнання націоналізації ПриватБанку незаконною. Суд визнав рішення про націоналізацію ПриватБанку протиправним.
  • Кабінет міністрів вирішив оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання націоналізації ПриватБанку незаконною. Про це йдеться в переліку апеляційних скарг.
  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.