Суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Нацбанк оскаржить рішення

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши на судовому засіданні справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку (НБУ), Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «ПриватБанк», і визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій ПриватБанку. Про це повідомляє прес-служба суду.

«Підставами для ухвалення Окружним адміністративним судом Києва такого рішення були, зокрема, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «ПриватБанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, і власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні», — зазначають у суді.

Розгляд справи тривав з червня 2017 року.

Зі свого боку Нацбанк готується до подання апеляційної скарги на рішення Окружного адмінсуду. Про це йдеться в заяві на сайті Нацбанку.

«Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність», — зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку Віктор Григорчук.

Також у НБУ повідомили, що вони хочуть запропонувати Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони і Кабміну щодо подібних судових практик, які завдають шкоди міжнародному іміджу України.

  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.
  • У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського і Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку удаваних правочинів, а гроші вивели на свої компанії.
  • Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу 15 квітня заявив, що відмова від націоналізації ПриватБанку матиме серйозні економічні наслідки.
  • Колишній акціонер ПриватБанку, бізнесмен Ігор Коломойський хоче, щоб держава повернула йому $2 млрд капіталу банку, і тоді він відмовиться від суперечок у суді в цій справі.