Порошенко пообіцяв дефолт і кризу у відносинах з МВФ при відмові від націоналізації ПриватБанку

Дата:
Порошенко пообіцяв дефолт і кризу у відносинах з МВФ при відмові від націоналізації ПриватБанку

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу 15 квітня заявив, що відмова від націоналізації ПриватБанку матиме серйозні економічні наслідки.

«Задній хід у націоналізації ПриватБанку загрожує відносинам з МВФ, економічною кризою та дефолтом», — сказав Порошенко.

Президент наголосив, що різкі рухи щодо банку створять певні загрози для його численних клієнтів.

«Рішення на користь колишнього власника стане потужним ударом по співпраці з Міжнародним валютним фондом. Спроба денаціоналізації ПриватБанку, задній хід викличе велику кризу у відносинах з МВФ із відповідними ризиками для макроекономічної стабільності курсу та може потягнути за собою нову кризу», — додав Порошенко.

Теза про можливу відміну приватизації ПриватБанку є однією з головних тез «чорного піару» проти кандидата Володимира Зеленського. Чутки про начебто повернення ПриватБанку колишньому акціонеру фінустанови бізнесмену Ігорю Коломойському в разі перемоги Зеленського почали активно ширитися напередодні другого туру виборів.

  • 8 квітня Ігор Коломойський в інтервʼю заявив, що хоче, щоб держава повернула йому $2 млрд капіталу банку, і тоді він відмовиться від суперечок у суді в цій справі.
  • У містах України з 14 квітня почали з’являтися білборди з написом «Кінець». Вони схожі за стилістикою на передвиборчу рекламу чинного президента та кандидата на цю посаду Петра Порошенка із закликом «Думай». Фото викладають користувачі у Facebook. На плакатах вони побачили спину чоловіка, схожого на Порошенка, який іде геть.
  • 14 квітня Петро Порошенко провів агітаційний виступ на НСК «Олімпійський». Президент планував провести дебати, але його опонент Володимир Зеленський не прийшов. За підрахунками поліції, на стадіоні зібралися близько пʼяти тисяч прихильників президента .