«Кінець». В Україні з’явилися білборди у стилі Порошенка. Поліція обіцяє їх зняти й виписати штраф

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У містах України з 14 квітня почали з’являтися білборди з написом «Кінець». Вони схожі за стилістикою на передвиборчу рекламу чинного президента і кандидата на цю посаду Петра Порошенка із закликом «Думай». Фото викладають користувачі у Facebook. На плакатах вони побачили спину чоловіка, схожого на Порошенка, який іде геть.

Українці пишуть у соцмережі, що бачили таку рекламу в Черкасах, Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Сумах.

Як це пояснили у Порошенка та до чого тут мер Черкас?

В Адміністрації президента заявили, що команда Порошенка не має стосунку до цих бордів, повідомляє «Громадське» .

«Та ви смієтесь? Ми ж не такі вже ідіоти, щоб таке вішати, таку дурість. Ми взагалі намагаємось обережно підходити до таких речей після бордів з Путіним», — сказав виданню завідувач відділу Головного департаменту інформаційної політики АП Володимир Горковенко.

Він вважає, що ці борди можуть бути пов’язані з міськголовою Черкас Анатолієм Бондаренком, тому що, за його інформацією, спершу вони з’явилися саме в Черкасах.

«Він [Бондаренко] формально є представником «Батьківщини», а неформально, згідно з тим, що говорять люди з політичних кіл Черкас, він активно включився у виборчу кампанію Зеленського», — резюмував Горковенко.

Що кажуть правоохоронці?

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк закликав усі сторони зупинитися і порівняв реакцію на таку рекламу з білбордами Порошенка з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Це таке ж саме неподобство, як і борди з х*йлом. Одні це почали — інші підхопили. Досить уже споживання цього чорнушного лайна. Це якийсь масовий психоз. Клініка! Огидно. Залишайтеся людьми і не перетворюйтеся на істот», — написав Шкіряк у Facebook.

Провокаційна зовнішня реклама в стилістиці Петра Порошенка розміщена з порушенням законодавства. Самі борди знімуть комунальні служби, про це повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало у коментарі «Українській правді».

«Адже [вона] не містить інформації про установу, що здійснила друк, тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск, та замовника цих матеріалів», — зазначив він. За словами Тракала, наразі поліція проводить перевірку в усіх регіонах, де виявлено розміщення політичної реклами такого змісту.

За таке порушення (розповсюдження зовнішньої реклами без зазначеної в законодавстві інформації) загрожує штраф

«На осіб, які розмістили таку політичну рекламу з порушенням законодавства, будуть складені відповідні адмінматеріали», — додав Тракало.

  • 9 квітня штаб президента та кандидата на другий термін Петра Порошенка розмістив на агітаційних плакатах зображення президента Росії Володимира Путіна. На них Порошенко і Путін протиставлені один одному. «21 квітня. Вирішальний вибір!» — написано на плакаті. Юрій Бірюков зазначив, що таку форму обрали для того, щоб нагадати українцям про головну загрозу для країни.
  • У мережі частина користувачів обурилися, що, імовірно, кандидат хотів натякнути на звʼязок опонента Володимира Зеленського з Росією. Після цього рекламні борди з Путіним почали знімати та переклеювати на схожі, але без зображення очільника РФ.