«Мені не потрібен ПриватБанк». Коломойський хоче, щоб держава повернула йому $2 млрд

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Колишній акціонер ПриватБанку, бізнесмен Ігор Коломойський хоче, щоб держава повернула йому $2 млрд капіталу банку, і тоді він відмовиться від суперечок у суді в цій справі. Про це він сказав в інтервʼю «Економічній правді» ,відповідаючи на питання, чи планує він подавати нові позови з вимогою про компенсацію.

«Мені незрозуміла позиція держави. Вони хочуть залишити собі ПриватБанк? Нехай залишають. Мені не потрібен ПриватБанк. Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань. Приват — це тягар для держави. Вона не знає, що з банком робити. Держава просрала весь кредитний портфель, який був у банку, і зараз розповідає, що з вини Коломойського і Боголюбова за кредитами нічого не платиться», — заявив Коломойський.

Він додав, що після зміни влади в Україні розраховує «на чесний і справедливий суд і чесну правову оцінку».

«Поки буде Порошенко, ніякого справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання. Я нікуди не поспішаю. Для мене це не питання життя і смерті. Питання не в грошах, а в принципі», — додав бізнесмен.

Коломойський також вважає, що Лондонський суд не визнав юрисдикцію у справі про націоналізацію ПриватБанку тому, що йому надали сфабриковані докази.

«Суд обдурили. Понад $2,5 млрд [кошти, які нібито були виведені з банку з урахуванням процентів] ніколи банк не залишали і були всередині банку. В той же день, коли ці гроші бралися, вони заводилися назад. Це було хеджування. Гроші з банку не виходили. Суд визнав сумнівними операції на кілька сотень мільйонів, але, повірте, і з ними немає сумнівів», — додав він.

  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.
  • У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського і Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку удаваних правочинів, а гроші вивели на свої компанії.
  • Суд не ухвалював рішення за цим позовом, але як забезпечувальний захід видав наказ про арешт активів Коломойського і Боголюбова на суму понад $2,5 млрд у всьому світі. У листопаді 2018 року суд Лондона відмовився розглядати позов ПриватБанку — він дійшов висновку, що не має для цього юрисдикції. Пізніше Лондонський суд також зняв арешт з активів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.
  • Національний банк України 18 грудня подав позов у першу інстанцію суду Республіки і кантону Женеви (Швейцарія) проти одного з колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського на загальну суму 6,64 млрд грн.
  • У лютому 2019 року екс-власники ПриватБанку подали позов проти уряду. Вони вимагають визнати недійсним договір про купівлю-продаж акцій ПриватБанку, який був укладений у грудні 2016 року між Мінфіном та вищевказаними особами.