МОЗ засекретив дані про вакцини від коронавірусу через умови, прописані в договорі про постачання

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МОЗ засекретив дані про вакцини від коронавірусу через умови, прописані в договорі про постачання

Tim Reckmann / Flickr

Міністерство охорони здоров’я України засекретило дані про ціни на вакцини від коронавірусу, їх постачальників тощо на вимогу виробників, оскільки розголошення такої інформації може призвести до штрафів та розриву контрактів. Про це заявила заступниця голови відомства Світлана Шаталова, передає «Українська правда».

За словами чиновниці, в наказі міністерства від 19 лютого, що розподілив вакцини по регіонах, міститься вимога забезпечити «нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників або постачальників, а також ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19». Вимога стосується керівників підрозділів МОЗ.

Як пояснила Шаталова, це обумовлено положеннями угоди між міністерством і міжнародною організацією з закупівлі вакцин Crown agents.

«Оці жорсткі вимоги щодо конфіденційності є зовсім не примхою міністерства. Вони ініційовані саме виробниками вакцини. І за порушення таких вимог передбачені великі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів», — сказала вона.

Заступниця голови МОЗ також додала, що за її інформацією, з такими умовами погоджуються усі уряди, що централізовано закуповують вакцини.

Наразі за цим договором до України надійшли лише пів мільйона доз індійської вакцини CoviShield за ліцензією шведсько-британської фармацевтичної компанії AstraZeneca. За останню добу в Україні зробили 2,6 тис. щеплень цією вакциною. Всього від початку кампанії вакцинації інʼєкцію отримали 9,5 тис. осіб. Наразі всі громадяни отримують першу дозу вакцини.

Після старту вакцинації МОЗ зафіксував сім скарг, але «всі вони несерйозні», тому у відомстві закликають не панікувати. Разом з тим у МОЗ розповіли, що після вакцинації від коронавірусу можливе підвищення температури та почервоніння в місці інʼєкції.

Від коронавірусу вже вакцинувався президент Володимир Зеленський, міністр охорони здоровʼя Максим Степанов, якому зробили укол в прямому ефірі, та головний санлікар Віктор Ляшко. Усім трьом зробили щеплення препаратом Covishield від AstraZeneca.

  • Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс спростувала закиди, ніби вакцина від коронавірусу розробки компанії AstraZeneca та Covishield, виготовлений в Індії за її ліцензією — різні препарати. Раніше колишній президент України Петро Порошенко називав цю вакцину «гівном».
  • У Міністерстві охорони здоров’я опублікували спростування найпоширеніших фейків про вакцинацію, зокрема про те, що вона призводить до смертей чи не захищає від зараження коронавірусом. Насамперед у відомстві розповіли, що вакцина Covishield, яка виготовлена на індійському заводі, є повним аналогом вакцини AstraZeneca.
  • Китайська вакцина від коронавірусу компанії Sinovac може не прибути в Україну 6 березня. Вакцину було зареєстровано 6 лютого в Китаї, тож 6 березня її тільки мають відправити до України.
  • Міжнародна глобальна ініціатива COVAX оприлюднила план перших поставок вакцин від коронавірусу. Україна отримає 1,78 млн доз вакцини від AstraZeneca, які будуть виготовлені на власних потужностях компанії.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцини від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.