Кравчук запропонував перенести з Мінська переговори щодо Донбасу і змінити «основні концептуальні позиції»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Для досягнення успіху в переговорах щодо Донбасу потрібно внести зміни в «основні концептуальні позиції» та перенести місце зустрічі з Мінська, оскільки Білорусь залежна від Росії.

Про це заявив перший президент України, очільник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук в інтерв’ю Deutsche Welle.

«Без зміни основних концептуальних позицій мінського і «нормандського формату» ми не зможемо домогтися якихось успіхів», — наголосив він.

Як приклад Кравчук навів дев’ятий пункт затвердженого і схваленого Радою Безпеки ООН комплексу заходів, в якому йдеться про те, що спочатку на Донбасі проводять вибори, а після цього вирішують питання безпеки і кордонів.

«Але ми ж дорослі люди. Триває війна. Чи можна в цей час проводити вибори? Ну як? Ось таких пунктів там чимало. Спочатку треба питання безпеки вирішити. Вирішити питання кордону, щоб ніхто туди не лазив, як до себе за паркан. Тобто не можна починати з політичних питань», — пояснив політик.

На думку Кравчука, п’ятий президент Петро Порошенко, як і Зеленський, «щиро вірив, що зможе домовитися» з Росією щодо припинення війни на Донбасі.

«Коли [Зеленський] побачив, що з ними домовитися не можна, то заявив, що потрібні зміни, документальні уточнення. Він сказав це на паризькому саміті. І, до речі, це сказала і Ангела Меркель, що Мінські угоди — це не висічені на камені слова», — додав очільник української делегації ТКГ.

Окрім цього, Кравчук зазначив, що для ефективності переговорів у «нормандському» форматі потрібно залучити США, а також перенести їх зі столиці Білорусі.

«Перші зустрічі відбувалися в Женеві. Потім все перенесли в Мінськ, бо так захотів Путін. І Франція, і Німеччина, і Україна — тобто Порошенко — підтримали це. Це саме Путін запропонував, тому що йому краще бути в Мінську, де його друг Лукашенко, ніж в Женеві. У Женеві серед присутніх був держсекретар США, а потім сказали, що, мовляв, із Україною тут самі впораємося, без США. Впоралися?» — сказав він.

Водночас Кравчук не виключає, що місцем проведення «нормандських» переговорів може бути Париж. Він також закликав перенести з Білорусі і Мінські переговори.

«Не можна їх проводити в країні, яка залежна від Росії на 100%. У країні, де влада в диктаторських руках. Незрозуміло, як за таких умов може діяти структура, яка бореться за мир. Це нонсенс. Потрібно вибрати місце для переговорів», — резюмував перший президент України.