Міністр Резніков і член ТКГ Кравчук розкрили ключові аспекти плану з припинення війни на Донбасі. Про що там йдеться?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Резніков і член ТКГ Кравчук розкрили ключові аспекти плану з припинення війни на Донбасі. Про що там йдеться?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі. Пізніше глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук і міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтервʼю Інтерфаксу та РБК-України розповіли про нього детальніше.

Припинення війни та демілітаризація регіону

Згідно із «Планом», бойовики повинні вийти з окупованих територій, роззброїтися і демобілізуватися з територій України. Також мають розпуститись незаконні збройні формування «Л/ДНР». Кравчук говорить, що це потрібно зробити на початку 2021 року.

Повернення контролю над кордоном

Резніков пропонує створити у ТКГ пʼяту робочу групу з цього питання. У ній мають бути представлені українські та російські прикордонники, митники, фіскали — всі ті, хто займається прикордонним функціоналом. Кравчук додав, що після повернення контролю над кордоном необхідно забезпечити на цих територіях «нормальну життєдіяльність».

Росія має скасувати свої укази щодо жителів окупованих територій

Одним із зобовʼязань Росії має бути скасування указів про спрощений порядок видачі російських паспортів українцям з окупованого Донбасу, про визнання номерних знаків авто цих «республік» тощо.

Місцеві вибори

Кравчук заявив, що після цих кроків на Донбасі мають відбутись місцеві вибори — 31 березня 2021 року. Вибори мають відбутися відповідно до Конституції України та стандартів ОБСЄ і за наявності спостерігачів від ОБСЄ.

Резніков в інтервʼю не озвучив дату виборів, але сказав, що найкоротший термін для їх проведення (з огляду на виведення військ, роззброєння, повернення контролю на кордоном) — весна 2021 року. Але це за умови, якщо раптом усі сторони домовляться та почнуть сумлінно виконувати свої обіцянки.

Реакція Росії

Реакції МЗС Росії або членів російської делегації у ТКГ ще немає, проте речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що пропозиції України щодо проведення виборів на окупованому Донбасі суперечать Мінським домовленостям.

Пєскова запитали, чи означає ця відповідь відмову з боку РФ на українські пропозиції. «Я не знаю, чи був цей план отриманий російською стороною і чи його вже вивчили, що, безумовно, необхідно, щоб сформулювати позицію», — сказав він.

Цю пропозицію українська делегація представила ОБСЄ та російській стороні. Для реального виконання цього плану Рада має його затвердити та ухвалити потрібні закони. До 10 листопада (наступне засідання ТКГ) ОБСЄ має сформувати власну позицію щодо «Плану» і за потреби внести пропозиції.

У ТКГ наголосили, що цей план — це розвиток у виконанні домовленостей, які узгоджували на «нормандському форматі» з 2014 року.