«Зрозумілий, детальний, із кроками та датами, з відповідальністю». Зеленський оцінив мирний план України щодо Донбасу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Зрозумілий, детальний, із кроками та датами, з відповідальністю». Зеленський оцінив мирний план України щодо Донбасу

Пресслужба президента України

Розроблений українською стороною «План дій» щодо Донбасу для Тристоронньої контактної групи є реалістичним і детальним, у ньому прописані конкретні кроки і дати.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на брифінгу 6 листопада.

«Якби ми не вірили [у реалістичність виконання], ми б цього не робили. Ми представили план дій, передали його ОБСЄ, як і обіцяли. Я багато разів про це говорив: ми йдемо в напрямку «мінського формату», але має бути виписаний детальний план дій», — наголосив він.

За словами Зеленського, над планом працювали багато людей.

«План дій зрозумілий, детальний, із кроками та датами, з відповідальністю. Вважаю, що його розглянуть на засіданні ТКГ, але важливо також, щоб його розглянули 13 листопада радники «нормандської четвірки», — додав президент.

Окремо Зеленський зауважив, що вибори на окупованих територіях Донбасу — це «не самоціль», головним завданням є деокупація Донбасу.

«Ми вважаємо, що той покроковий план, який запропонувала для розгляду ТКГ Україна, дає можливість зробити все, щоб там навесні провести вибори. Але ще раз: це не найголовніше питання», — сказав він.

Водночас, коментуючи вірогідність того, що Росія погодиться на цей «План дій», Зеленський зазначив, що він спрямований саме на мирне врегулювання, про яке заявляє російська сторона.

«Насамперед для нас важливо, щоби була загалом підтримка на засіданнях «нормандської четвірки». Мені здається важливим, щоб всі чотири країни розуміли, що у нас є «Нормандія», є «Мінськ», і потрібно рухатися вперед. Без цього ми ніколи не досягнемо бажаного миру на Донбасі. Мені складно сказати, чи погодиться Росія. Вони кажуть, що підтримують будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту. А цей «План дій» саме на це спрямований, тому я не бачу причин відмовлятися від нього», — резюмував президент України.