«По граблях Фокіна». У Раді стверджують, що Кравчук не узгоджував з ними план припинення війни на Донбасі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«По граблях Фокіна». У Раді стверджують, що Кравчук не узгоджував з ними план припинення війни на Донбасі

Марків Михайло / УНІАН

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук не озвучував народним депутатам «План спільних кроків» щодо припинення війни на Донбасі, який передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це пише «Радіо Свобода», посилаючись на коментарі представників кількох політсил.

Зокрема, член Комітету Ради з питань організації держвлади Віталій Безгін (фракція «Слуга народу») стверджує, що Кравчук «ні з ким» не обговорював план. За його словами, зараз роздумують над вимогою презентації плану перед профільним комітетом у закритому режимі.

«Напевно, це трішки по граблях пана Фокіна [звільненого заступника глави ТКГ] в нас пішло. І, я думаю, що якщо у представників ТКГ є план (а він, вочевидь, є, тому що ми вже мали спілкування з паном Рєзніковим з цього приводу), то спочатку потрібно це, мабуть, проговорювати, бодай в закритому режимі, з парламентарями і тільки після цього робити якісь заяви, які, зокрема, носять контроверсійний характер», — заявив Безгін.

Член фракції «Європейська солідарність» Михайло Забродський вважає, що єдине у плані, що заслуговує на увагу, це «більш-менш» чітко визначена дата проведення виборів. Але водночас, додає, він виникають питання стосовно реалізації решти кроків цього плану.

Представники інших фракцій — «Батьківщини», «Голосу» та «Опозиційної платформи – За життя» — також стверджують, що з ними не погоджувати анонсований Кравчуком план.

  • Нагадаємо, 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним з ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна у рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.