Кравчук заявив про наміри створити на Донбасі вільну економічну зону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кравчук заявив про наміри створити на Донбасі вільну економічну зону

Марків Михайло / УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що Україна у рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону (ВЕЗ) на території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Про це він заявив в інтервʼю Інтерфаксу.

Раніше в Офісі президента уточнювали, що поки роздумують про створення ВЕЗ тільки на підконтрольних частинах цих областей, а решта увійде до вільної зони після звільнення територій від бойовиків.

«Без неї відновити там економіку буде неможливо. І ця вільна економічна зона, згідно з нашим баченням, повинна діяти десь орієнтовно до 2050 року. Розрахунки показують, що цей час дозволить привести регіон Донбасу до нормального стану», — сказав він.

Вільна (спеціальна) економічна зона — це територія, на якій встановили особливий правовий режим господарської діяльності. Тобто, грубо кажучи, у цій зоні можуть створити особливі умови для ведення бізнесу — податкові послаблення, митні пільги та інші поступки.

Нагадаємо, що в цьому ж інтервʼю Кравчук заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним з ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України.