У Зеленського уточнили, про яку зону на Донбасі говорив президент у другому запитанні з опитування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Офісі президента уточнили суть другого запитання Володимира Зеленського, яке планують винести на всеукраїнське опитування в день місцевих виборів, — 25 жовтня.

На сайті ОП зазначено, що в запитанні про вільну економічну зону на Донбасі йдеться про підконтрольні території Донецької та Луганської областей.

В ОП вважають, що створення вільної економічної зони на підконтрольних територіях прискорить реінтеграцію всього регіону, вплине на темпи економічного зростання та привабливості регіону, допоможе боротися з наслідками війни і негативним впливом ворожої пропаганди.

«Ідеться про концепцію регіональної економіки, яка «зшиває» регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру», — сказано в повідомленні.

У Зеленського пояснили, що вільна економічна зона — це частина території України, на якій функціонує спеціальний режим економічної діяльності. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови. Створення ВЕЗ має на меті залучити іноземні інвестиції, збільшити експорт товарів і послуг, впровадити нові технології, більш раціонально використовувати природні та трудові ресурси.

  • 13 жовтня Володимир Зеленський заявив, що підготував пʼять запитань до українців, на які вони в добровільному порядку можуть відповісти в день місцевих виборів. Зеленський озвучує по одному запитанню на день. Перше стосується довічного увʼязнення за корупцію в особливо великих масштабах.
  • В Офісі президента наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. А 25 жовтня хочуть дізнатися, що «насправді думає народ», а також поставлять ті запитання, які «ніхто та ніколи» не хотів ставити українцям напряму.
  • Друге запитання — про вільну економічну зону на Донбасі.