«Є відчуття, що прийдуть великі гроші». Зеленський вважає, що вільна економічна зона на Донбасі допоможе завершити війну

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Є відчуття, що прийдуть великі гроші». Зеленський вважає, що вільна економічна зона на Донбасі допоможе завершити війну

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Запровадження вільної економічної зони на Донбасі сприятиме залученню інвестицій в регіон і завершенню війни.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам.

«У мене є відчуття, що прийдуть туди великі гроші, які зможуть зробити все, щоб Донбас зростав. І це буде великий вплив на людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях. Вони будуть бачити, що жити у вільній Україні краще. Запровадити вільну економічну зону на окупованій території зараз неможливо. Ніхто не буде цього робити. Це буде тоді, коли відбудеться деокупація, ми будемо контролювати кордон, це буде повністю наша територія, коли там будуть виведені всі війська», — наголосив він, уточнивши, що головне питання, яке турбує потенційних інвесторів, стосується ситуації з безпекою.

За словами президента, вже сьогодні на Донбасі реалізують важливі інфраструктурні проєкти,. Також інвестицій потребують багато областей України, які є мирними та безпечними.

«Я хочу їм [інвесторам] показати, яка різна Україна — в Одесі, Вінниці, Західній Україні та, особливо, на Донбасі. Мені дуже потрібно, щоб вони побачили, що є велика безпечна територія», — сказав він.

Коментуючи запитання щодо використання положень Будапештського меморандуму, президент зазначив, що про можливість відновлення ядерного потенціалу України не йдеться.

«Ми говоримо про те, що всі повинні виконувати свої домовленості. В іншому разі ми з вами будемо не «за столом», як кажуть в європейських країнах, а будемо постійно людьми, які просять дати ще кредит, дати катер, дати ще бронежилет, дати ще маски, коли у нас COVID-19», — пояснив Зеленський, відмовившись розкрити інші подробиці.

Зеленський заявив, що намагається повністю «відродити державу Україна — самостійну, обороноздатну».

« Тому в нас невипадково з’являються військово-морські бази. Невипадково я підписую стратегічні договори, яких не було й близько у держави Україна. Я підписую з Великою Британією, з Туреччиною. Я хочу ще з деякими країнами це зробити», — розповів він.