У Зеленського пояснили останнє запитання з опитування — про Будапештський меморандум, і заявили, що Росія порушила його ще у 2003 році

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського пояснили останнє запитання з опитування — про Будапештський меморандум, і заявили, що Росія порушила його ще у 2003 році

УНІАН

Офіс президента пояснив останнє запитання, яке планують винести на всеукраїнське опитування в день виборів 25 жовтня — про безпекові гарантії для України за Будапештським меморандумом.

Питання звучить так: «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?»

Меморандум про гарантії безпеки з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї був підписаний у Будапешті 5 грудня 1994 року. В ОП називають його одним з найбільш недооціненних документів.

«Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів», — наголосили в ОП.

Підписанти Меморандуму підтвердили зобов’язання:

  • не використовувати проти України ядерну зброю;
  • утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України;
  • утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

В ОП заявили, що безпекові гарантії щодо України були порушені ще задовго до 2014 року. Зокрема, під час відомого прикордонного протистояння у 2003 році в конфлікті навколо острова Тузла, що загрожувало територіальній цілісності України. Також не менш небезпечними називають так звані газові війни, які були проявом свідомого економічного тиску на Україну.

«Світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов’язань одним з підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши в підсумку до прямої збройної агресії. […] Його подальше невиконання може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки. Враховуючи також довготривалість порушення однією з держав-підписантів її зобов’язань, підтверджених у Меморандумі, наполягаємо на необхідності спільної роботи інших держав-гарантів для відновлення безпеки та територіальної цілісності України», — наголосили в ОП.

У Зеленського наголосили, що вирішили винести запитання про Меморандум на опитування для того, щоб отримати «мандат від народу» звертатися до держав-підписантів щодо виконання зобов’язань. Але знову підкреслили, що опитування не тотожне референдуму і результат не матиме прямих юридичних наслідків.

«За п’ять років, від 2014-го тодішньою українською владою фактично нічого не робилося для підготовки деокупації Криму. Ще й були розведені в переговорах кримський та донбаський кейси. Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти державі поновити втрачені за цей час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом щодо Донецька, Луганська і Криму», — підсумували у відомстві.