Українська делегація в ТКГ: Росія не бере відповідальність за «план» бойовиків, а ОБСЄ підіграє РФ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська делегація в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу відмовилася брати на себе відповідальність за «план дій» з врегулювання конфлікту, запропонований бойовиками, а представники ОБСЄ на переговорах стають на бік РФ.

Про це за підсумками онлайн-засідання розповіли представник Луганської області в ТКГ Сергій Гармаш і радник української делегації Олексій Арестович.

Обидва зазначили, що засідання проходило на підвищених тонах, а голову української делегації Леоніда Кравчука відверто дістали.

Гармаш пояснив, що запропонований бойовиками «план» має подати Росія у вигляді офіційного документа, оскільки бойовики в ТКГ представлені радниками від російської сторони і не є членами ТКГ. За його словами, Росія намагається підсовувати Україні рішення нечленів ТКГ, відмовляючись брати будь-яку відповідальність за контрольовані нею «республіки».

«Сьогодні на ТКГ, на чергове прохання Кравчука до РФ офіційно представити в ТКГ план дій від російської делегації або подати план ОРДЛО від імені російської делегації [представник РФ Борис] Гризлов заявив, що якби такий план і зʼявився, то це було б втручанням Росії у внутрішні справи України, на що Росія, звичайно ж, піти не може», — написав Гармаш.

Він вважає, що РФ таким чином намагається грати роль посередника, який не зацікавлений у припиненні війни, а хоче легітимізувати «своїх маріонеток» і знизити роль «нормандської четвірки», в якій Росія опинилася одна проти трьох [Німеччина, Франція, Україна]. Про це ж говорить й Арестович.

«РФ намагається дезавуювати і «нормандський» формат, і роботу ТКГ та взяла курс на конфронтацію — аж до прямої брехні про те, що вони нібито не є стороною конфлікту і нібито це Україна запросила їх [РФ] побути посередником», — вважає Арестович.

Що стосується ОБСЄ, Гармаш і Арестович заявили, що представники організації продемонстрували упереджене ставлення до України, і Кремль цим може скористатися в контексті звинувачень про нібито вихід України з ТКГ.

«Упередженість помітна вже не тільки на рівні робочих підгруп, але й під час самої ТКГ. Я вже не кажу про те, що представники ОБСЄ не помічають заяв представників ОРДЛО від Росії, коли вони називають себе якимись трьома буквами або «республіками», — йдеться про елементарну повагу, коли перший президент України піднімає руку, щоб висловитися, а його не помічають, передаючи слово трьом літерам. Коли Гризлов хоче щось сказати, він просто вмикає мікрофон і каже», — пояснив Гармаш.