Кравчук заявив, що вибори на Донбасі можуть пройти за мажоритарною системою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук заявив, що вибори на Донбасі можуть пройти за мажоритарною системою

Wikipedia / Michał Józefaciuk

Верховна Рада готова розробити спеціальний закон про вибори на Донбасі і, можливо, вони пройдуть за мажоритарною системою. Але тільки після відновлення контролю Києва над окупованою територією і над українсько-російською ділянкою кордону. Про це заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леонід Кравчук в інтервʼю російському державному інформагентству ТАСС.

«Верховна Рада підготує такий спеціальний закон про вибори. Я не виключаю, що закон про вибори може передбачати не обовʼязково пропорційну систему партій. Може, це буде мажоритарна система. Але це поки мої міркування з цього приводу», — зазначив Кравчук.

При цьому Кравчук підкреслив, що прийняття такого спеціального закону і проведення виборів на непідконтрольних Києву територіях Донбасу в тій ситуації, яка є зараз, — неможливо.

«Спочатку ми пропонуємо синхронну демілітаризацію цієї території, виведення всіх незаконних збройних формувань, зброї. Потім Україна бере під свій особистий контроль кордон і територію, не приймаючи якісь сьогодні кроки, які можуть бути зроблені через пів року або рік», — розповів він, уточнивши, що йдеться про кроки із затвердження закону про специфічні умови місцевого управління на Донбасі.

«Далі формується, за результатами виборів, місцева влада. І ця влада починає діяти разом з Україною, а держава бере на себе відповідальність за створення умов для нормального, але специфічного життя людей на цій території з урахуванням того, як вони бачать це життя, як вони хотіли», — зазначив Кравчук.

Нагадаємо, у цьому ж інтервʼю Кравчук також заявив, що потрібно переглянути послідовність виконання пунктів Мінських домовленостей.