Кравчук дав інтерв’ю російському інформагентству. Заявляє, що Мінські угоди потрібно змінювати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Кравчук дав інтерв’ю російському інформагентству. Заявляє, що Мінські угоди потрібно змінювати

Марків Михайло / УНІАН

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леонід Кравчук заявив, що потрібно переглянути послідовність виконання пунктів Мінських домовленостей.

Про це він заявив в інтерв’ю російському державному інформаційному агентству ТАСС.

«Якщо ми впремося в таку послідовність, яка передбачена Мінськими угодами, то цього фактично не можна зробити. Я думаю, що пані [канцлер Німеччини] Ангела Меркель і всі, хто брав участь у [Паризькому] саміті 2019 року, тоді допускали можливість деяких уточнень того, що зараз відбувається на Донбасі», — повідомив Кравчук.

За його словами, у «Плані спільних кроків» вказана ця зміна послідовності виконання угод. Головною проблемою є питання відновлення контролю над українсько-російським кордоном. Кравчук вважає, що це має бути зроблено до виконання політичної частини Мінських угод.

Також він підкреслює, що місцеві вибори на окупованому Донбасі можуть відбутися виключно після того, як Україна отримає контроль над кордоном.

«Як можна провести вибори, коли там немає законів України, Конституції України? Як Україна візьме на себе відповідальність за вибори і як забезпечить безпеку спостерігачів, якщо ми не контролюємо цю територію?» — пояснює Кравчук.

Окремо він зазначає, що закон про вибіркову амністію український парламент ухвалить лише після проведення виборів. Що стосується особливого статусу Донбасу, то в Конституцію його вносити не будуть.

«Україна — монодержава. У Конституції не може бути прописане місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями. Тоді це вже федеративна держава з небаченою раніше в світі формою існування», — вважає Кравчук.

  • Нагадаємо, 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна в рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.