Кравчук хоче винести на референдум питання Донбасу і Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук хоче винести на референдум питання Донбасу і Криму

Марків Михайло / УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, колишній президент Леонід Кравчук вважає, що на Всеукраїнський референдум потрібно винести питання окупованих територій Донбасу і Криму. Про це він сказав в ефірі телеканалу «Україна 24».

Кравчук наголосив, що ці питання на сьогодні є «найбільш болючим» і вони «по-різному сприймаються різними політичними силами». А народ, на його думку, «буквально не може зорієнтуватися в тому плані, а яка ж спільна думка у політичних сил».

«Ідеться про мир і війну, життя і смерть. Рідко буває, щоб люди так розходилися. І, можливо, нам потрібно буде винести для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями», — сказав Кравчук.

Водночас він наголосив, що головним питанням референдуму має бути «те, що Україна є цільною, незалежною, з поверненням її територій». Цю позицію, зазначив він, не піддають сумніву міжнародні партнери України.

«Ось головне питання референдуму, а не в який спосіб це робити. Спосіб має представити вже держава, влада, Верховна Рада. А народ має сказати: “Ні, цього не може бути, уся територія України є цільною і незалежною та має належати Україні”», — сказав Кравчук.

У серпні перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що на Всеукраїнський референдум можуть винести питання про вступ України до НАТО і про надання окупованому Донбасу особливого статусу.

  • 26 січня Верховна Рада проголосувала за закон про референдум. Закон передбачає чотири основні позиції, які можуть винести на референдум: внесення змін до Конституції, питання загальнодержавного значення, питання припинення дії законів або їхніх положень, а також питання зміни території України.
  • Пізніше віцеспікер Ради заявив, що електронне голосування під час Всеукраїнського референдуму буде застосовуватися тільки після ухвалення окремого закону.