Рада ухвалила закон Зеленського про референдум

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада ухвалила закон Зеленського про референдум

УНІАН / Кузьмін Олександр

Верховна Рада проголосувала за закон про референдум. Рішення підтримали 255 народних депутатів.

Закон передбачає чотири основні позиції, які можуть винести на референдум:

  • внесення змін до Конституції, зокрема щодо виборів і референдуму;
  • питання загальнодержавного значення;
  • питання втрати чинності законів чи їхніх положень;
  • питання зміни території України.

Для призначення референдуму потрібно не менш як 3 мільйони підписів виборців не менш як у 2/3 областей. На референдум може виноситися одне питання.

Робоча група під час підготовки законопроєкту передбачила «чотири запобіжники» щодо махінацій у питаннях зміни території України — не можна винести на референдум питання, які суперечать Конституції та нормам міжнародного права; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету чи територіальної цілісності, створення загроз для нацбезпеки, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

Також не можна виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а також питання, які віднесені до компетенції органів правопорядку, тобто призначення винних чи винесення вироків.

Facebook / Слуга Народу

Глава громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська розповіла, що цей закон є трьохетапною верифікацією будь-яких територіальних питань, коли президент чи парламент будуть підписувати угоди, але громадяни скажуть «ні».

«Він не дає право виносити на розгляд антиконституційні питання, або такі, що суперечать правам людини. Тут, до слова, хочеться згадати популярну тему про смертну кару, яка залишається популярною, але виноситись на голосування не зможе, як і Мінські угоди, бо вони не є частиною офіційно ратифікованих міжнародних угод, які можуть бути схвалені через інструмент референдуму», — уточнила вона.

18 червня Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроєкт про всеукраїнський референдум. А 21 липня Венеціанська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту, зазначивши, що він є значним кроком уперед.

  • Ідею запровадження в Україні народовладдя Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному з інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на всеукраїнський референдум.