Комітет рекомендує Раді остаточно ухвалити законопроєкт про народовладдя

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Комітет рекомендує Раді остаточно ухвалити законопроєкт про народовладдя

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Профільний комітет Верховної Ради рекомендує нардепам остаточно ухвалити законопроєкт про народовладдя.

Про це пише пресслужба парламенту.

«Загалом під час розгляду законопроєкту комітет опрацював 1 386 пропозицій, що надійшли від 49 народних депутатів як суб’єктів права законодавчої ініціативи. З них 366 пропозицій враховано, 39 — враховано частково, 52 — враховано редакційно, 929 — відхилено», — зазначають там.

Також комітет підтримав пропозиції від Венеціанської комісії та вніс зміни до документу, які передбачають, що референдум має проводитися разом із загальними або місцевими виборами. До того ж в документі передбачено збільшення терміну на збір підписів для ініціювання референдуму, вдосконалено механізм зупинення або відновлення процесу референдуму, а також встановлені чіткі вимоги до формулювання питань, які можуть виноситися на референдум.

«Завтра, 1 грудня, ми відзначатимемо 29-у річницю з моменту проведення загальнонаціонального референдуму на території Української РСР щодо проголошення незалежності України… Тож закликаю всіх у цей історичний для України день перейти до розгляду законопроєкту «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», — заявив перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук.

  • 18 червня Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроєкт про всеукраїнський референдум. А 21 липня Венеціанська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту, зазначивши, що він є значним кроком уперед порівняно з проєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого розʼяснення.
  • Ідею запровадження в Україні народовладдя Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному з інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на всеукраїнський референдум.