Віцеспікер Стефанчук: На референдумі використовуватимуть електронне голосування тільки після прийняття окремого закону

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Електронне голосування під час всеукраїнського референдуму застосовуватиметься лише після ухвалення окремого відповідного законодавчого акта, що передбачає електронне голосування в Україні загалом. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук у коментарі Інтерфакс-Україна.

«Електронне голосування — це новація, запропонована в цьому законопроєкті. Ми провели дискусію з цього питання і вийшли на одну формулу: питання електронного голосування — це питання не юридичне, а технічне. Ми його проводитимемо лише тоді, коли технічно буде підтверджена можливість проводити цей вид голосування», — розповів Стефанчук.

За його словами, щойно такий документ буде готовий, він імплементарно застосовуватиметься і щодо референдуму. До того ж часу референдум проводитимуть способом, визначеним законом, — через паперові бюлетені.

26 січня Верховна Рада проголосувала за закон про референдум. У документі визначена можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Зазначимо, під час підготовки законопроєкту робоча група передбачила «чотири запобіжники» щодо махінацій у питаннях зміни території України — не можна винести на референдум питання, які суперечать Конституції та нормам міжнародного права; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету чи територіальної цілісності, створення загроз для нацбезпеки, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. Також не можна виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а також питання, які віднесені до компетенції органів правопорядку, тобто призначення винних чи винесення вироків.

  • Ідею запровадження в Україні народовладдя Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному з інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на всеукраїнський референдум.