Комітет Ради рекомендує ухвалити законопроєкт Зеленського про референдум

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Комітет Ради рекомендує ухвалити законопроєкт Зеленського про референдум

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Комітет Ради з питань організації державної влади підтримав президентський законопроєкт № 3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум і рекомендував парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому. Засідання відбулося 18 листопада, повідомляє «Українська правда».

Законопроєкт передбачає чотири основні позиції, які можуть бути винесені на референдум:

  • внесення змін до Конституції, зокрема щодо виборів і референдуму;
  • питання загальнодержавного значення;
  • питання втрати чинності законів чи їхніх положень;
  • питання зміни території України.

Щодо останнього робоча група передбачила «чотири запобіжники» щодо махінацій у питаннях зміни території України — не можна винести на референдум питання, які суперечать Конституції та нормам міжнародного права; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету чи територіальної цілісності, створення загроз для нацбезпеки, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

Також не можна виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а також питання, які віднесені до компетенції органів правопорядку, тобто призначення винних чи винесення вироків.

14 листопада заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляв, що Рада планувала розглянути законопроєкт про референдум до кінця цього тижня.

  • 18 червня Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроєкт про Всеукраїнський референдум. А 21 липня Венеційська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту, зазначивши, що проєкт є значним кроком уперед порівняно з проєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого розʼяснення.
  • Ідею запровадження в Україні народовладдя Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створити законодавче поле для впливу українців на владу. В одному зі своїх інтерв’ю під час кампанії він зазначив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на Всеукраїнський референдум.