У Facebook та Instagram заблокували акаунти військових Мʼянми

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Facebook та Instagram заблокували акаунти військових Мʼянми

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Компанія Facebook заблокувала акаунти військових Мʼянми у Facebook та Instagram. Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Представники Facebook підкреслили, що «занадто небезпечно» дозволяти військовим Мʼянми і далі користуватися зазначеними соцмережами. Компанія заявила, що бачить необхідність у цій забороні після військового перевороту 1 лютого, внаслідок якого почались масові акції протесту. Нагадаємо, що на цих протестах загинуло щонайменше троє учасників та один поліцейський.

Facebook додала, що також заборонить комерційним організаціям, які повʼязані з Татмадау розміщувати рекламу на платформі. Ці заборони набувають чинності негайно і залишаться на невизначений термін.

Facebook 21 лютого вже заборонила головну сторінку Збройних сил країни за порушення правил спільноти (через підбурювання до насильства). Також військові використовували соцмережу, щоб заявити про фальсифікації результатів голосування на виборах 2020 року.

Зазначимо, що протести у країні тривають з 1 лютого — тоді військові вчинили переворот і захопили владу. Люди виходять щоденно на акції, попри погрози військових. Критики режиму також скаржаться, що військові намагаються викорінити інакомислення в Інтернеті, періодично перекриваючи доступ до нього чи блокуючи доступ до Facebook. BBC зазначає, що стаття 77 закону Мʼянми про звʼязок (прийняли у 2013 році) дозволяє уряду відключати Інтернет під час надзвичайної ситуації в країні.

Це не перший раз, коли Facebook блокує збройні сили Мʼянми. У 2018 році соцмережа заблокувала акаунти головнокомандувачу Мін Аун Хлайну — нині військовому правителеві країни — і низці інших високопоставлених військових чиновників. Це був перший випадок, коли Facebook заблокувала військового або політичного лідера будь-якої країни. Тоді цей крок вчинили після того, як активісти протягом багатьох років били на сполох з приводу ролі соцмережі у поширенні мови ненависті у Мʼянмі. У звіті ООН йшлось, що Facebook «повільно і неефективно» бореться з розпалюванням ненависті.