«Повʼязано з пересуванням туристів». Головний санлікар Ляшко назвав причину погіршення ситуації з коронавірусом на заході України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Повʼязано з пересуванням туристів». Головний санлікар Ляшко назвав причину погіршення ситуації з коронавірусом на заході України

Міністерство охорони здоров'я України

Погіршення ситуації з коронавірусом у західних областях України повʼязане із зимовим туризмом.

Про це заявив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Якщо проаналізувати спалахи в Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях — а це три області, де критично зростає кількість випадків, ми можемо чітко відслідкувати, що це повʼязано з масовим пересуванням там туристів», — запевнив він.

За словами Ляшка, хворі на коронавірус туристи приїжджають в готелі чи ресторани, інфікують персонал, який передає вірус одне одному.

«Тому на засіданні місцевої комісії ТЕБ і НС у середу ухвалили рішення на тиждень призупинити роботу розважальної інфраструктури та всіх закладів громадського харчування», — сказав санлікар.

  • В Івано-Франківській області спостерігається надзвичайно високий рівень захворюваності на коронавірус — у багатьох населених пунктах заповненість ліжко-місць понад 90%. У Центральній клінічній лікарні немає вільних ліжок, госпіталізованих розміщують у коридорах та їдальнях. На місце виїхав головний санлікар Віктор Ляшко, щоб розібратися в ситуації.
  • З 22 до 28 лютого в регіоні вводять «червону» карантинну зону через критичне поширення коронавірусу. У цей період закладам харчування дозволять працювати лише навинос. Робота розважальних закладів, кінотеатрів, клубів, спортзалів забороняється. Також будуть закриті школи для учнів 5—11 класів, а проведення масових культурних і релігійних заходів буде заборонене.
  • До того ж на Прикарпатті розгорнуть перший в Україні мобільний госпіталь для хворих на коронавірус.
  • У Чернівецькій області теж наголошують на загрозливій ситуації з коронавірусом — у лікарнях нестача ліжок, щодня госпіталізують понад 100 людей.
  • З 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину та буде поділена на чотири рівні («зелений, «жовтий», «помаранчевий» і «червоний») — усе, як і раніше, залежить від поширення коронавірусу в області.