На Буковині оголосили про загрозливу ситуацію з коронавірусом: у лікарнях нестача ліжок, щодня госпіталізують понад 100 людей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
На Буковині оголосили про загрозливу ситуацію з коронавірусом: у лікарнях нестача ліжок, щодня госпіталізують понад 100 людей

У Чернівецькій області склалася «загрозлива ситуація» з поширенням коронавірусу.

Про це заявив у відеозверненні на сторінці у Facebook голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

«Ситуація, яка складається з поширенням коронавірусу в області, є загрозливою. Щодня зростає кількість осіб, у яких діагностують коронавірус, у нас вона вже 400 людей. Такого не було у нашій області, щоб щодня понад 100 людей госпіталізували», — сказав він.

За словами Осачука, медична система Чернівецької області вперше за весь час пандемії зазнала такого навантаження.

«Ми постійно збільшували кількість ліжок. Якщо раніше завантаженість була 50% від 900, то тепер ми маємо понад 50% від 1 700 ліжок, які ми виділили для лікування коронавірусу», — розповів очільник ОДА.

Також Осачук зазначив, що найбільше випадків інфікування фіксують у Чернівцях та у деяких районах, окремих громадах Чернівецької області.

«У нас критична ситуація в міських лікарнях. Як обласна державна адміністрація, ми готові приймати хворих із Чернівців у Новоселицькій центральній районній лікарні та Герцаївській ЦРЛ. Ми готові повністю перепрофілювати лікарні — обласну клінічну та центральні районні, які будуть надавати допомогу тільки хворим на коронавірус. Вперше ми запровадимо також перепрофілювання дитячої лікарні для потреб дорослого населення», — запевнив він.

Водночас голова ОДА повідомив, що у Чернівецькій області було зареєстровано дуже багато хворих на коронавірус дітей.

У зв’язку з цим усім навчальним закладам можуть заборонити працювати в очній формі щонайменше на 2 тижні. Відповідне рішення мають ухвалити протягом найближчих днів.

  • В Івано-Франківській області спостерігається надзвичайно високий рівень захворюваності на коронавірус — у багатьох населених пунктах заповненість ліжко-місць понад 90%. У Центральній клінічній лікарні закінчилися ліжка. У звʼязку з цим госпіталізованих буквально кладуть у коридорах і їдальнях. На місце виїхав головний санлікар Віктор Ляшко, щоб розібратися в ситуації.
  • З 22 до 28 лютого в регіоні вводять «червону» карантинну зону через критичне поширення коронавірусу. У цей період закладам харчування дозволять працювати лише навинос. Робота розважальних закладів, кінотеатрів, клубів, спортзалів забороняється. Також будуть закриті школи для учнів 5—11 класів, а проведення масових культурних та релігійних заходів теж буде заборонене.
  • До того ж на Прикарпатті розгорнуть перший в Україні мобільний госпіталь для заражених коронавірусом.
  • З 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину й буде поділена на чотири рівні («зелений, «жовтий», «помаранчевий» та «червоний») — все, як і раніше, залежить від поширення коронавірусу в області.