«Не має значення для виборців»: «слугам народу» роздали тези, як коментувати виключення Дубінського

Автори:
Костя Андрейковець, Марія Жартовська
Дата:

Народні депутати від «Слуги народу» отримали тези про те, як коментувати виключення однопартійця Олександра Дубінського з парламентської фракції.

Згідно із документом, який опинився у розпорядженні «Бабеля», нардепам радять акцентувати увагу на тому, що скандал навколо санкцій США — це «особиста історія Дубінського», а не всієї політсили.

«Уся ця історія не може мати великого значення для виборців, не може вплинути на відносини з США та взагалі не ставить під сумнів здатність Верховної Ради працювати і приймати закони. Це історія про одного депутата та про особистісне рішення США щодо нього», — сказано у документі.

Нардепам радять говорити, що відмова Дубінського вийти з фракції «багато про що говорить», як про депутата. При цьому прямо звинувачувати його у конфронтації із фракцією не рекомендується.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк — він звинувачує їх у державній зраді через звернення до Міністерства фінансів США із закликом запровадити проти нього санкції.
  • 25 січня на засіданні фракції «Слуга народу» Дубінський виступив із поясненнями, за що на нього наклали санкції, і знову звинуватив у наклепі ЦПК, а також свою колегу по фракції Анастасію Радіну. Водночас президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою.
  • 1 лютого Дубінського виключили з фракції «Слуга народу». Також йому загрожує виключення з партії і позбавлення посади в Раді.