BI: Трамп працює над кількома платформами, які допоможуть йому повернутися в політику

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BI: Трамп працює над кількома платформами, які допоможуть йому повернутися в політику

Gage Skidmore / Flickr

З тих пір як Джо Байден склав присягу президента США, колишній глава держави Дональд Трамп зник з публічного поля. Він не робить виступів і не дає інтерв’ю, не записує відео, однак виконує іншу роботу — організує, підраховує та вичікує для майбутнього «камбеку».

Видання Business Insider виділило кілька платформ, за допомогою яких експрезидент планує своє повернення.

Через кілька днів після виборів президента у листопаді Трамп заснував політичний комітет «Врятуйте Америку» — в той самий час, коли всюди стверджував, що вибори сфальсифіковані, а він — справжній переможець. Таким чином нова структура почала працювати на випадок, якщо він так і не отримає другий президентський термін.

Назва «Врятуйте Америку» сильно контрастує з гаслом його передвиборчої кампанії 2020 року — «Збережемо Америку величною», згідно з яким Америка вже «врятована» від демократів, соціалістів, антифашистів та інших груп, які Трамп вважає ворожими.

Однак головна ціль нового комітету експрезидента — отримувати й витрачати кошти для того, щоб залишатися присутнім в національній дискусії. Трамп негайно прив’язав новий комітет до комітету своєї кампанії та Національного комітету Республіканської партії.

6 січня, коли натовп прибічників Трампа штурмував Капітолій у столиці, передвиборчий комітет розсилав імейли з закликами пожертвувати кошти новому комітету, який «успішно захистить чесні вибори». На той момент комітет «Врятуйте Америку» мав у своєму розпорядженні понад $31 млн, хоча ще 9 листопада починав з нулем.

У січні новий комітет Трампа послугував платформою для боротьби проти конгресвумен від Республіканської партії Ліз Чейні, оскільки вона проголосувала за його імпічмент.

Інший спосіб Трампа гучно повернутися в політику — це спроба організувати нову партію.

Хоча експрезидент не дає ніяких коментарів щодо серйозності цієї ідеї, він усе життя був партійно «поліамурним» і числився як у Демократичній, так і в Республіканській партії, висувався від третьої партії на виборах президента у 2000 році, а також жертвував кошти на сенатську кампанію Байдена і генпрокурорську кампанію Камали Гарріс. Прикметно, що два десятки років потому ці люди стали його головними опонентами в боротьбі за владу.

Треті партії в історії США ніколи не набували широкої популярності та впливу, однак жодна з них не мала підтримки експрезидента з 74 мільйонами голосів на виборах.

Головною вказівкою на серйозність намірів Трампа створити «Партію патріотів» — це його заява про відсутність будь-яких зв’язків із людьми, що подали на реєстрацію документи для створення організацій зі схожими назвами, оскільки не збирається «терпіти позерів».

Наразі Трамп може сидіти на фондах своїх комітетів та витрачати їхні гроші як заманеться.

Іншим засобом для повернення є негрошові ресурси Трампа — зокрема, персональна інформація тих, хто жертвував кошти на його кампанії, працював у них волонтером тощо. Цю інформацію можна використати для будь-яких організаційних потреб, які визначить експрезидент — від набору членів нової партії до запрошень на мітинги на підтримку його президентської кампанії у 2024 році — якщо Сенат не оголосить йому імпічмент.

Після бану Трампа у великих соцмережах йому доведеться шукати нових способів потрапити в новини. З одного боку це може бути створення нового медіа за допомогою зятя Джареда Кушнера, який багато років володіє виданням The New York Observer. З іншого боку, це може бути створення нової соцмережі, про що його син Дональд Трамп — молодший хотів домовитися з винахідником Ілоном Маском.

У будь-якому з цих випадків аудиторія «консервативних» телеканалів Newsmax і One America News Network найімовірніше буде всебічно підтримувати колишнього президента.