Зятя Трампа номінували на Нобелівську премію миру. Він допомагав встановити дружні відносини між Ізраїлем і арабськими країнами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Зятя Трампа номінували на Нобелівську премію миру. Він допомагав встановити дружні відносини між Ізраїлем і арабськими країнами

U.S. Embassy Jerusalem / Flickr

Зять колишнього президента США Дональда Трампа і водночас його старший радник Джаред Кушнер може отримати Нобелівську премію миру — його номінували за здобутки у примиренні Ізраїлю з арабськими країнами. Таким чином, колишній чиновник долучився до компанії інших номінантів — юної екоактивістки Грети Тунберг і російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це пише The Guardian.

Разом із Кушнером номінували й його заступника Аві Берковіца — вони стали ключовими фігурами в переговорах між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном, Суданом і Марокко.

Їхні кандидатури висунув адвокат Алан Дершовіц, який має таке право наряду з тисячами інших людей в усьому світі — авторитетними академіками, членами парламентів і лауреатами премії минулих років.

Прикметно, що Дершовіц виступав як адвокат Трампа під час його першого імпічменту у 2019—2020 роках. Тоді Сенат, контрольований республіканцями, відхилив процедуру відставки президента. Цього року, коли стосовно Трампа ініціювали другий імпічмент, Дершовіц заявив, що Сенат так само має його відхилити.

Інших номінантів — Тунберг, Навального, а також Всесвітню організацію охорони здоров’я — висунули норвезькі парламентарі.

Джаред Кушнер, зять і старший радник експрезидента США Дональда Трампа.

Gage Skidmore / Flickr

«Авраамові угоди», у складанні яких брав участь зять Трампа, стали одним з найбільших проривів американської дипломатії на Близькому Сході за останні 25 років. Однак адміністрація нового президента Джо Байдена переглядатиме всі безпекові угоди, зокрема про поставки зброї до арабських країн.

Наразі конгресмени переконані, що угода з Марокко дещо проблемна — щоб переконати уряд країни домовитися про дружбу з Ізраїлем, США довелося визнати її суверенітет над спірним регіоном Західної Сахари. На цю територію також претендує Полісаріо — військово-політичне об’єднання, яке ООН визнало легітимним представником народу Західної Сахари ще в 1979 році.

Кушнер заявив, що номінація на премію миру для нього — велика честь. Переможця оберуть у жовтні.