«Історичне досягнення». Трамп заявив, що Марокко та Ізраїль домовилися налагодити дипломатичні взаємини

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Історичне досягнення». Трамп заявив, що Марокко та Ізраїль домовилися налагодити дипломатичні взаємини

Chip Somodevilla/Getty Images

Президент США Дональд Трамп повідомив, що Марокко та Ізраїль домовилися про встановлення дипломатичних взаємин. Про це він повідомив у Twitter.

«Чергове історичне досягнення! Два наших великих друга, Ізраїль і Королівство Марокко, домовилися щодо встановлення дипломатичних взаємин у повному обсязі. Це величезний ривок до миру на Близькому Сході», — написав Трамп.

Також Трамп повідомив, що підписав прокламацію про визнання суверенітету Марокко над Західною Сахарою.

А чому це важливо? З часу проголошення незалежності у 1948 році Ізраїль перебуває у стані конфлікту з арабськими країнами, попри фактичне розташування в цьому регіоні. Ситуацію погіршує і боротьба з палестинцями, які є арабами, однак не мають власної держави та територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором, який пригноблює права палестинців.

До 2020 року Ізраїль визнавали з арабських країн тільки Єгипет і Йорданія. За посередництва Дональда Трампа, який представив план палестино-ізраїльського врегулювання, Ізраїль підписав мирні договори з Обʼєднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном і Суданом.

Двосторонні взаємини між Ізраїлем і Марокко були встановлені у 1994 році, але розірвані у 2000 році через початок Другої палестинської інтифади — збройне повстання палестинських арабів проти ізраїльської влади на території Західного берега річки Йордан і сектора Газа.