Трампа номінували на Нобелівську премію миру за угоду між Ізраїлем та ОАЕ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Трампа номінували на Нобелівську премію миру за угоду між Ізраїлем та ОАЕ

Alex Wong / Getty Images

Президента США Дональда Трампа номінували на отримання Нобелівської премії миру за досягнення угоди про нормалізацію стосунків між Ізраїлем та ОАЕ.

Про це в інтерв’ю Fox News повідомив норвезький депутат Крістіан Тібрінг-Гедде, який і подав відповідний лист до Нобелівського комітету.

«Я думаю, що він зробив більше спроб встановити мир між народами, ніж більшість інших номінантів на премію миру», — зазначив депутат, який також очолює норвезьку делегацію в Парламентській асамблеї НАТО.

У своєму листі він зазначає, що адміністрація Трампа зіграла ключову роль в укладенні угоди між Ізраїлем та ОАЕ.

«Очікується, що інші країни Близького Сходу підуть слідом за ОАЕ, ця угода може змінити ситуацію, яка перетворить Близький Схід на регіон співпраці та процвітання», — вважає Тібрінг-Гедде.

Також депутат похвалив Трампа за його наміри вивести війська з Близького Сходу. Він зазначив, що останнім президентом США, який «уникав воєн» у регіоні, був Джиммі Картер — і він отримав Нобелівську премію миру.

Це вже не перша номінація Трампа на цю премію. Раніше його номінували за проведений саміт між США та КНДР і зустріч із північнокорейським лідером Кім Чен Ином, але тоді Трамп не став лауреатом.

  • Ізраїль та Обʼєднані Арабські Емірати 13 серпня домовилися про нормалізацію відносин і відновлення співпраці в усіх сферах, зокрема про встановлення дипломатичних звʼязків. Протягом найближчих тижнів ізраїльські й еміратські делегації проводитимуть зустрічі та підпишуть низку угод про співпрацю.
  • 29 серпня правитель Обʼєднаних Арабських Еміратів Халіфа бін Заїд Аль Нахайян видав офіційний указ про припинення економічного бойкоту Ізраїлю.
  • У Палестині не сприйняли і розкритикували мирний договір між Ізраїлем і Обʼєднаними Арабськими Еміратами. Міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі повідомив, що влада вирішила відкликати свого посла з ОАЕ.