Рада вдруге провалила призначення Вітренка міністром енергетики

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Верховна Рада вдруге провалила призначення колишнього виконавчого директора «Нафтогазу», в. о. голови Міненерго Юрія Вітренка першим віцепремʼєр-міністром — міністром енергетики України.

За рішення проголосували лише 204 народні депутати із 226 необхідних.

Зокрема, підтримали призначення Вітренка 177 нардепів фракції «Слуга народу», 18 представників депутатської групи «Довіра» і 9 позафракційних депутатів.

У середині січня Юрій Вітренко заявив в інтервʼю газеті «День», що в разі провалення повторного голосування за його призначення на повноцінну міністерську посаду, він піде з політики у приватний бізнес.

«Я поїду до сімʼї, буду займатися приватним бізнесом, вести нормальний спосіб життя тощо. Раніше я займався інвестиційним банківським бізнесом. Ми також почали дивитися у проміжок часу, коли я пішов з «Нафтогазу» і ще не був виконувачем обовʼязків міністра, на певні ІТ-проєкти, стартапи. Після нетривалого відпочинку зможу займатися цим», — розповів він.

У «Нафтогазі» Вітренко виграв разом із командою арбітраж з «Газпромом» — судовий спір між «Газпромом» і «Нафтогазом» щодо перегляду газових контрактів між країнами. Тоді Росія вимагала від України сплатити $11 мільйярдів боргу за газ, але суд програла.