«Радіо свобода»: У 2014 році український уряд планував відновити подачу води в окупований Крим

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Радіо свобода»: У 2014 році український уряд планував відновити подачу води в окупований Крим

Antoine Collet / Flickr

Український уряд планував продавати воду у Крим після його захоплення російськими військами, а після початку вторгнення на Донбас мав намір перетворити Управління Північно-Кримського каналу на публічне акціонерне товариство. Про це свідчать документи Кабінету міністрів, повідомляє «Радіо свобода».

Про плани продавати воду в окупований Крим йдеться у протоколі наради від 28 березня 2014 року, проведеної тодішнім віцепрем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Доручення щодо каналу датоване 8 травня того ж року — його підписав тодішній прем’єр Арсеній Яценюк.

Обидва документи виданню надав політик Андрій Сенченко, який у 2014 році працював заступником голови Адміністрації президента.

За словами Сенченка, саме він ініціював перекриття Північно-Кримського каналу, що залишило окупований півострів без дніпровської води. Тоді ж депутат російської Держдуми Гліб Хор пропонував йому $20 мільйонів хабаря за відновлення водопостачання.

Андрій Сенченко

Yefim Petrenko.P / Wikipedia

«Києвом представники Кремля носять торбу з двадцятьма мільйонами доларів. Якщо ви почуєте від когось з українських чиновників ідею відновити подачу води у Крим, знайте, що вони взяли ці гроші», — цитує політик свій виступ у шоу «Шустер Live» навесні 2014 року.

Він зазначив, що після спроби його підкупити і через 12 днів після кримського «референдуму» про приєднання до Росії віцепрем’єр Гройсман доручив міністрам екології, економіки та фінансів відновити постачання води у Крим. Гройсман скасував своє рішення і визнав його помилковість після розмови з Сенченком.

В одному з пунктів урядового протоколу йдеться про «невідкладне забезпечення безперебійною подачею води» Північно-Кримським каналом і укладення договору на постачання. В іншому — про розробку механізмів взаєморозрахунків за воду. В обох випадках захоплений Крим був позначений як «Автономна Республіка Крим».

Люстрований ексголова Держводагентства Василь Сташук підтвердив, що уряд готувався подавати воду до окупованого Криму. За його словами, ціна за кубометр мала становити 1—2 гривні.

Гройсман не коментує ситуацію.

Через кілька тижнів після початку Антитерористичної операції на Донбасі, 8 травня 2014 року Яценюк доручив утворити публічне акціонерне товариство на базі Управління Північно-Кримського каналу. У дорученні за підписом тодішнього прем’єра йшлося, що частка держави у статутному капіталі нового ПАТ має становити 100%.

Пресслужба Яценюка повідомила, що він на посаді прем’єра не планував відновлювати постачання води до окупованого півострова, а «будь-які припущення, домисли та фантазії будь-кого про якісь інші наміри прем’єр-міністра Яценюка є особистими припущеннями, домислами та фантазіями окремих осіб».

Торік колишній депутат Верховної Ради Сергій Хлань заявляв, що уряд планує об’єднати Каховський та Північно-Кримський канали в єдине ПАТ «Води Таврії» — нібито, щоб «полегшити подачу води до Криму». Однак 26 серпня 2020 року уряд не дозволив приватизувати зазначені канали.