В анексованому Криму російські військові перекрили греблею річку, щоб качати воду в Сімферополь

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В окупованому Криму російські війська перекрили земляною греблею річку Біюк-Карасу нижче Білогірського водосховища, утворивши ставок, з якого почали качати воду на потреби Сімферополя.

Про це повідомляють «Крим.Реалії».

За даними видання, підрозділ російських трубопровідних військ розбив наметове містечко, також задіяно багато техніки. Зокрема, спеціальні автомобілі, оснащені насосами, які качають воду до змонтованих трубопроводів.

«Відомо, що вода з Білогірського водосховища через Біюк-Карасу забезпечувала водопостачання не тільки Феодосії та Судака, але й сіл, які лежать в руслі річки, а також таких великих обʼєктів, як артфорум «Таврида» і Білогірська мегатеплиця. Тепер усі ресурси Білогірського і Тайганського водосховищ спрямовані на забезпечення водою Сімферополя», — заявив місцевий активіст, ім’я якого не розкривають з міркувань безпеки.

На його думку, перекриття річки загрожує великою бідою.

Водночас у місцевій адміністрації поки ситуацію не коментують.

  • У березні 2014 року Україна припинила постачання дніпровської води на Кримський півострів. У вересні 2015-го активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення поставок електроенергії на тимчасово окупований півострів. До анексії Україна давала у Крим з Дніпра до 85% прісної води.
  • 25 серпня глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна може повернути водопостачання в Крим, якщо там станеться гуманітарна катастрофа. Влада заявила, що «все буде» тільки після деокупації півострова.
  • Пізніше уряд ухвалив рішення внести Північно-Кримський і Каховський магістральний канали до переліку обʼєктів, що не підлягають приватизації. Обидва канали перебувають у списку обʼєктів, які мають стратегічне значення.
  • В анексованому Криму в деяких районах з 7 вересня розпочався третій етап обмежень подачі води через посуху й обміління водоймищ. Споживання води знизилося до 100 тисяч кубів на добу. Питну воду мешканцям подають вранці та ввечері.