У Криму вводять третій етап (найжорсткіший) обмежень подачі води. ООН покладає відповідальність на Росію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В анексованому Криму в Сімферополі, Бахчисарайському та Сімферопольському районах з 7 вересня розпочався третій етап обмежень подачі води через посуху та обміління водоймищ.

Про це повідомляють «Крим.Реалії» з посиланням на «уряд» Криму.

Набрав чинності найжорсткіший етап — споживання води знизиться з 160 тисяч кубометрів на добу до 100 тисяч кубів. Питну воду мешканцям подаватимуть вранці і ввечері. У Сімферополі воду даватимуть з 6:00 до 9:00 та з 18:00 до 21:00.

Про те, що в Партизанське та Чорноріченське водосховища перестала надходити вода через пересихання річок місцеві ЗМІ повідомляли ще на початку вересня, коли вже діяв другий етап обмежень (погодинний графік подачі води). Очікується, що вже цієї осені повністю пересохнуть Белогорське і Тайганське водосховища.

Окупаційна влада готується до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова. Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов говорив, що цей рік став найбільш посушливим за 150 років і є ймовірність надзвичайної ситуації. У водосховищах, які живлять Сімферополь, залишилося близько 20% запасів води (за останній місяць в Криму пересохли річки Альма, Чорна, Бельбек і Тонас). Президент РФ Володимир Путін говорив, що питання водопостачання «треба довирішувати».

В управлінні Верховного комісара ООН з прав людини вже заявили, що відповідальність за забезпечення Криму питною водою лежить на Росії, як державі-окупанті, передають РИА Новости.

  • У березні 2014 року Україна припинила постачання дніпровської води на Кримський півострів. У вересні 2015 року активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення поставок електроенергії на тимчасово окупований півострів. До анексії Україна давала в Крим з Дніпра до 85% прісної води.
  • 25 серпня глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна може повернути водопостачання в Крим, якщо там трапиться гуманітарна катастрофа. Влада заявила, що «все буде» тільки після деокупації півострова.
  • Пізніше уряд прийняв рішення внести Північно-Кримський і Каховський магістральний канали до переліку обʼєктів, що не підлягають приватизації. Обидва канали перебувають в списку обʼєктів, які мають стратегічне значення.