«Тільки після деокупації». У Зеленського відреагували на слова Кравчука про повернення води до Криму

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Напередодні, 25 серпня, голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) Леонід Кравчук заявив, що Україна може повернути водопостачання в окупований Крим, якщо там станеться гуманітарна катастрофа.

«Там живуть українці, і якщо раптом станеться якась гуманітарна катастрофа, повʼязана з водою, то людям можемо дати воду, але не промисловим підприємствам і військовим базам — ми ніколи в житті на це не підемо», — говорив Кравчук в інтервʼю «Українському радіо».

У президента у відповідь заявили, що питання подачі води Північно-Кримським каналом буде актуальним тільки після деокупації півострова. «Воду у Крим до деокупації подавати не можна. Це дуже значні важелі впливу і тиску на державу-окупанта», — сказав представник президента в Автономній республіці Антон Кориневич, передає Еспресо.TV.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов наголосив, що немає жодних підстав для гуманітарної катастрофи в Криму через нібито нестачу води. «Проблему водозабезпечення вкрадених промислових, сільскогосподарських та інших підприємств, а також російських військових об’єктів нехай розв’язує російська окупаційна влада», — зазначив він.

Сам президент раніше стверджував, що питання про постачання води до окупованого Криму ніхто не розглядає. «Крим повернеться — усе буде», — говорив Володимир Зеленський.

  • Україна припинила постачати води до Криму після окупації півострова російськими військами у 2014 році. Зараз у Криму з водою суттєві проблеми. Очікується, що вже цієї осені Белогорське і Тайганське водосховища повністю пересохнуть.