«Спочатку деокупація, потім — вода». МЗС України відповіло на скаргу Росії до ООН з приводу постачання води до Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Спочатку деокупація, потім — вода». МЗС України відповіло на скаргу Росії до ООН з приводу постачання води до Криму

Україна готова відновити водопостачання до анексованого Росією Криму тільки після відновлення українського суверенітету над півостровом.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

МЗС звернуло увагу, що російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів і підприємств військово-промислового комплексу. А «гуманітарна потреба» — це лише привід.

«Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі колонізації півострова — стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму. Такі дії держави-окупанта є воєнним злочином», — підкреслили в МЗС.

Також у відомстві нагадали, що забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму, відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни, є виключним обовʼязком держави-окупанта — Російської Федерації.

«Будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв’язку з припиненням водопостачання є нікчемними з точки зору міжнародного права і, очевидно, покликані на те, щоб «призначити винного» за витрати, які несе РФ уже сьомий рік внаслідок незаконної окупації Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова, за яку сплачують російські платники податків», — резюмували у міністерстві.

У березні 2014 року Україна припинила постачання дніпровської води на Кримський півострів. У вересні 2015-го активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення постачання електроенергії на тимчасово окупований півострів. До анексії Україна давала у Крим з Дніпра до 85% прісної води.

  • За даними ЗМІ, 14 вересня Рада з прав людини при президенті Росії звернулася до ООН та Ради Європи зі скаргою на Україну, яка блокує постачання води до анексованого півострова.
  • 25 серпня глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна може відновити водопостачання в Крим, якщо там станеться гуманітарна катастрофа. Влада заявила, що «все буде» тільки після деокупації півострова.
  • Пізніше уряд ухвалив рішення внести Північно-Кримський і Каховський магістральний канали до переліку обʼєктів, що не підлягають приватизації. Обидва канали перебувають у списку обʼєктів, які мають стратегічне значення.
  • В анексованому Криму в деяких районах з 7 вересня розпочався третій етап обмежень подачі води через посуху й обміління водоймищ. Споживання води знизилося до 100 тисяч кубометрів на добу. Питну воду мешканцям подають вранці та ввечері.