Путін пропонує окупованому Криму шукати питну воду під Азовським морем. Опріснення морської води він вважає надто дорогим

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Путін пропонує окупованому Криму шукати питну воду під Азовським морем. Опріснення морської води він вважає надто дорогим

скриншот / РБК

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в окупованому Криму багато запасів прісної води, пошуком якої ніхто не займався. На його переконання, воду можна здобути з-під Азовського моря.

Про це Путін розповів на щорічній пресконференції.

До 2014 року прісна вода поступала до Криму з материкової України, однак цей канал перекрили після захоплення півострова Росією. Коли вичерпалися кримські запаси, окупаційна влада заявила про гуманітарну катастрофу та зажадала відновлення подачі води з України. На півострові водопостачання перевели в режим жорсткої економії.

«Судячи з усього, власних запасів доброї прісної води в Криму достатньо. Просто цим не займалися. Зараз ці роботи проводяться», — сказав Путін.

На переконання російського президента, слід шукати воду під Азовським морем — на це вже виділяються кошти.

«Фахівці говорять, що у прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем, запаси води хороші, проблему ми вирішимо», — зазначив він.

Путін також додав, що опріснення морської води може виявитися надто дорогим, тому цей метод у Криму широко використовувати не будуть.

Щодо Донбасу Путін зазначив, що планує нарощувати підтримку захопленого проросійськими сепаратистами регіону.

  • У двох районах Сімферополя окупаційна влада з вересня розпочала третій етап обмежень подачі води через посуху й обміління водоймищ. Зменшену норму питної води мешканцям подають тепер тільки вранці та ввечері. В ООН відповідальність за відсутність води поклали на Росію.
  • Російські війська перекрили земляною греблею річку Біюк-Карасу нижче Білогірського водосховища в окупованому Криму, утворивши ставок, з якого почали качати воду на потреби Сімферополя.
  • Україна готова відновити водопостачання до Криму тільки після деокупації півострова. МЗС зауважує, що насправді російській окупаційній владі у Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів і підприємств військово-промислового комплексу.
  • До кінця вересня на півночі Криму без води залишилися майже 30 сіл — у них пересохли свердловини. У центральній частині, зокрема й в Сімферополі, де воду подають за графіком, теж спостерігалися перебої.