Путін готовий вивести війська з молдовського Придністров’я, але йому заважає Євросоюз

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Путін готовий вивести війська з молдовського Придністров’я, але йому заважає Євросоюз

скриншот / РБК

Президент Росії Володимир Путін готовий вивести російських миротворців з молдовського Придністров’я, але вважає, що цей процес зриває Європейський Союз. У цілому він згодний на виведення військ, але тільки тоді як «дозріє відповідна обстановка» в Молдові, що полягає в налагодженні «нормального діалогу» з проросійськими сепаратистами придністровського регіону країни.

Про це Путін розповів під час щорічної пресконференції.

Журналістка телерадіокомпанії Союзу незалежних держав «Мир» запитала в російського президента, чи розцінює він заяви обраної президентки Молдови Майї Санду про необхідність виводу російського контингенту з Придністров’я як загрозу втрати союзника в рамках СНД.

На переконання Путіна, Санду, яку він помилково назвав «Сандру», щодо придністровського питання «нічого нового не сказала». Також він підкреслив, що Санду має румунське громадянство.

«Ми давно чуємо від представників різноманітних західних країн про те, що потрібно вивести наш миротворчий контингент… В цілому ми за те, щоб вивести, щойно дозріє відповідна обстановка. Щойно буде налагоджено нормальний діалог між Придністров’ям та іншою частиною Молдови. Щойно ситуація піде шляхом миру, примирення. Ми — за це», — сказав президент Росії.

Еліта історичного регіону Молдови зі значною частиною українського та російського населення тяжіла до радянської спадщини і наприкінці 1980-х — початку 1990-х вступила в гостре протистояння з центральною владою через мовні та зовнішньополітичні питання. В результаті самопроголошену «Придністровську Молдавську Республіку» підтримали радянські війська, що базувалися в регіоні.

На початку 1990-х, після завершення гарячої фази конфлікту в Придністров’ї, Кишинів дав згоду на «прямий діалог» із ніким не визнаною «владою» у Тирасполі, а Росію погодився вважати «посередником» у врегулюванні конфлікту. Переговори між Кишиневом і Тирасполем тривають досі.

Путін поскаржився під час виступу, що врегулювання придністровського конфлікту постійно зриває Європейський Союз. Зокрема, Путін вважає, що ЄС нібито натиснув на колишнього президента Молдови Вороніна, який був готовий піти на домовленості з Росією.

«Ми вже були близькі зовсім з президентом Вороніним до цього. В останній момент представники західних країн на нього натиснули, він відмовився, відійшов від попередніх домовленостей, і вирішення придністровського питання було відкладене на невизначений строк. Навіщо, чому — незрозуміло», — сказав він.

За словами Путіна, лідери країн ЄС не змогли пояснити йому, навіщо завадили його домовленостям з Вороніним.

«Ну, ось так вийшло. Але рано чи пізно ця проблема має бути вирішена», — підсумував він.

  • Опозиційна кандидатка Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».
  • Санду заявила, що «м’який підхід» не допоміг Молдові врегулювати конфлікт у Придністров’ї протягом 28 років. Вона радить українській владі врахувати цей досвід під час врегулювання війни на Донбасі.