Президент Молдови Санду заявила про необхідність виводу російських військ з Придністров’я. У Кремлі вже відреагували

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Молдови Санду заявила про необхідність виводу російських військ з Придністров’я. У Кремлі вже відреагували

Facebook / Maia Sandu

Новообрана президент Молдови Майя Санду, яка заступить на посаду на початку 2021 року, заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі вже відреагували, заявивши, що з її попередником Ігорем Додоном був «значно конструктивніший» діалог.

«Російська сторона стверджує, що оперативна група російських військ (ОГРВ) тут охороняє склади боєприпасів. Але немає ніяких двосторонніх домовленостей з приводу ОГРВ і з приводу складів озброєнь […] Навіть Шойгу [міністр оборони Росії] в минулому році говорив, що він згоден — потрібно вивезти або утилізувати ці боєприпаси», — сказала Санду в інтерв’ю РБК.

Вона пропонує замінити російських військових на спостерігачів ОБСЄ. «Ми вважаємо, що зараз немає загрози відновлення військових дій на нашій території. І ми вважаємо, що цю місію потрібно перетворити на місію цивільних спостерігачів, яка була б при ОБСЄ», — наголосила Санду.

Про необхідність повного виведення російських військових з Придністровʼя Санду заявляла і раніше. «Впевнена, що ми знайдемо формат вирішення конфлікту [в Придністровʼї]. І він повинен включати повне виведення російських військ з території Молдови», — зазначала вона.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи слова Санду, заявив, що з президентом Ігорем Додоном був «значно конструктивніший» діалог. За його словами, в Кремлі розраховують, що і у нового керівництва Молдови є велика потреба «у більш збалансованому підході в контексті двосторонніх відносин».

«Ми розраховуємо на те, що цей конструктивізм триватиме, що в цьому плані буде певна спадкоємність, і що ми будемо враховувати всі можливі негативні наслідки будь-яких різких кроків», — сказав Пєсков, якого цитує Интерфакс.

Додон раніше теж критикував заяву Санду щодо виводу російських військ. «Це що за заклик обраного президента — в країні, де у нас ще придністровський конфлікт невирішений, в країні, де у нас 35—40% російськомовного населення? Я вважаю, що це серйозна помилка», — казав він в ефірі телеканалу NTV Moldova 20 листопада.

Додон стверджував, що більшість молдован «хочуть зваженої зовнішньої політики — дружити і з Європою, і з Росією». «Що станеться, якщо майбутній президент почне проводити антиросійську політику? Нічого доброго не буде ні для країни, ні для цього політика», — підсумував Додон.

  • На виборах президента Молдови Майя Санду обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.
  • Після обрання Санду заявила, що «м’який підхід» не допоміг Молдові врегулювати конфлікт у Придністров’ї протягом 28 років. Вона радить українській владі врахувати цей досвід під час врегулювання війни на Донбасі.