Новий президент Молдови Санду радить українській владі врахувати на Донбасі досвід Придністров’я: М’який підхід не допоміг

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Новий президент Молдови Санду радить українській владі врахувати на Донбасі досвід Придністров’я: М’який підхід не допоміг

Facebook / Maia Sandu

Новообрана президент Молдови Майя Санду, яка заступить на посаду на початку 2021 року, заявила, що «м’який підхід» не допоміг Молдові врегулювати конфлікт у Придністров’ї протягом 28 років. Вона радить українській владі врахувати цей досвід під час врегулювання війни на Донбасі.

Про це вона розповіла в інтерв’ю «Європейській правді».

«Наприклад, Молдова обрала м’який підхід. Ми визнали, що Придністров’я є частиною переговорного формату, ми дали тамтешньому бізнесу той самий торговий режим, який мають наші виробники, зокрема право вільного експорту до ЄС за Угодою про асоціацію. Ми підписали понад 300 документів про розв’язання конфлікту тощо», — розповіла вона.

ЗМІ зазначає, що на початку 90-х, після завершення гарячої фази Придністровського конфлікту, Кишинів дав згоду на «прямий діалог» із ніким невизнаною «владою» у Тирасполі, а Росію погодився вважати «посередником» у врегулюванні конфлікту. Переговори між Кишиневом і Тирасполем тривають досі.

«Але попри всі ці кроки, наразі ми нікуди не прийшли. І цей наш досвід Україні може бути корисно врахувати [при виборі підходу] у діях щодо Донбасу», — пояснила Санду. Вона також наголосила, що вважає неприпустимою федералізацію Молдови.

Санду заявила, що продовжить визнавати суверенітет України щодо Криму так само, як робила це досі. «Моя позиція не змінилася відтоді, коли ми з вами говорили ще у 2016 році. Крим — це частина України. Я поважаю територіальну цілісність і суверенітет України щодо Криму. Я про це говорила, коли була прем’єр-міністром, і запевняю, я говоритиму те саме, коли стану президентом», — наголосила Санду.

Вона також прокоментувала висловлювання ще чинного президента Молдови Ігоря Додона щодо Криму, заявивши, що «не має пояснень дурницям, які наговорив і які зробив президент Молдови за останні чотири роки».

  • На виборах президента Молдови Майя Санду обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.
  • Додон привітав Санду з перемогою, але хоче оскаржити результати виборів у суді.
  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою президентської Партії соціалістів Молдови Санду усунули з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.