Політична криза в Молдові: соціалісти відправили у відставку проєвропейський уряд Санду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

12 листопада парламент Молдови проголосував за відставку уряду прем’єр-міністра Майї Санду. Про це повідомляє NewsMaker.

Вотум недовіри ініціювала Партія соціалістів Молдови проросійського президента Ігоря Додона. Це сталося після того, як уряд взяв на себе відповідальність за поправки до закону «Про прокуратуру», що змінюють процедуру призначення генпрокурора. Поправки передбачають, що кандидатів на посаду генпрокурора висуватиме премʼєр-міністр.

Крім соціалістів, винесення вотуму недовіри підтримала й Демократична партія, якою раніше керував олігарх Влад Плахотнюк. За ініціативу соціалістів проголосували 63 депутати.

Санду заявила, що за це рішення соціалістам і демократам доведеться відповідати перед громадянами. Вона зазначила досягнення нового уряду і звинуватила соціалістів у тому, що вони бояться сильного уряду, який за два місяці виконав узяті на себе зобовʼязання та розблокував зовнішнє фінансування.

Під час голосування під будівлею парламенту протестували три сотні прихильників Санду, які звинувачують Додона в тому, що він заважає їй працювати..

Парламент повинен призначити уряд протягом трьох місяців — це максимальний термін, передбачений конституцією для формування уряду. Якщо депутати не вкладуться в цей термін, то країну чекають дострокові вибори.

Ігор Додон заявив, що готовий обговорювати з партнерами в коаліції призначення нового Кабміну, але не на чолі з Санду. Президент Молдови бачить на цій посаді технократа, людину не з політики.

«Якщо самолюбство буде сильнішим за бажання вирішувати проблеми, я як президент вдамся до конкретних кроків, щоб вирішити цю проблему, і запропоную премʼєра не з політики. Це буде технократ», — заявив Додон.

  • 8 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту країни, тому що депутати не змогли у відведені законом 90 днів сформувати уряд. Депутати домовилися про коаліцію, призначили спікера та премʼєра, але зробили це занадто пізно — Конституційний суд Молдови визнав недійсним новий уряд і усунув чинного президента Ігоря Додона від влади. Виконувачем обовʼязків президента став колишній премʼєр-міністр Павло Філіп, який оголосив про розпуск парламенту.
  • Напередодні під будівлею парламенту Молдови відбулися масштабні мітинги. Президент Молдови Ігор Додон закликав жителів не виходити на вулиці через складну ситуацію в країні та не блокувати будівлі.
  • Європейський Союз заявив, що готовий працювати з новим урядом Молдови та вважає його легітимним. А голова найбільшої фракції Європарламенту і голова Європейської народної партії (ЄНП) Жозеф Доль закликав Демократичну партію Молдови, яка не визнає новий уряд на чолі з Майєю Санду легітимним, негайно і мирно забезпечити передачу влади.