На виборах президента Молдови перемогла опозиціонерка Майя Санду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
На виборах президента Молдови перемогла опозиціонерка Майя Санду

Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images

Колишня прем’єр-міністр, лідерка проєвропейської партії «Дія та солідарність» Майя Санду перемогла чинного президента Ігоря Додона у другому турі президентських виборів Молдови. Розрив між ними становив понад 15%.

Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії.

Станом на 09:00 у ЦВК опрацювали 99,95% протоколів: Санду отримала 57,74% (942 694 голоси), а Додон 42,26% (690 061 голос).

Явка у другому турі виборів становила 52,62%.

У другому турі минулих виборів у Молдові опонентом Додона теж була Санду. Тоді вона програла йому лише 4,2% голосів.

  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою президентської Партії соціалістів Молдови Санду усунули з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.
  • У травні опозиція Молдови оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет із грошима від олігарха Плахотнюка.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавали через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів з питань Донбасу у Кремлі.