Вибори в Молдові: Опозиціонерка Санду, за даними екзит-полу, перемагає чинного президента Додона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Вибори в Молдові: Опозиціонерка Санду, за даними екзит-полу, перемагає чинного президента Додона

Sputnik / Miroslav Rotari

У Молдові завершився другий тур виборів президента. За даними екзит-полу, лідирує опозиціонерка, колишня прем’єр-міністр Майя Санду.

Згідно з екзит-полом, вона отримує 55% голосів, а чинний президент Додон, якого вважають проросійським політиком, — 45%.

Водночас Додон на брифінгу після завершення голосування заявив, що з великим відривом випереджає опонентку на території країни, без голосування на закордонних дільницях. Він також оголосив, що найближчим часом країну чекають «серйозні внутрішньополітичні зміни». Про що йдеться, він не уточнив, пише NewsMaker.

Санду після закриття дільниць теж виступила із заявою. Вона звинуватила ЦВК в ігноруванні порушення під час голосування, а поліцію в тому, що не реагувала на «організоване підвезення виборців».

За даними Центрвиборчкому Молдови, у другому турі проголосувало понад 52,62% виборців.

  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою президентської Партії соціалістів Молдови Санду усунули з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.
  • У травні опозиція Молдови оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет із грошима від олігарха Плахотнюка.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавали через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів про Донбас у Кремлі.