У Молдові триває другий тур президентських виборів. Шанси перемогти мають обидва кандидати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Молдові триває другий тур президентських виборів. Шанси перемогти мають обидва кандидати

Sputnik / Miroslav Rotari

У неділю, 15 листопада, у Молдові відбувається другий тур виборів президента країни. У ньому змагаються чинний президент Ігор Додон та колишня прем’єрка Майя Санду.

Про це пише Newsmaker.

У першому турі Санду набрала 36% голосів, а Додон — 32% голосів. Кандидат Ренато Усатий, який посів третє місце з результатом майже 17% голосів, відкрито не підтримав Санду у другому турі, але закликав своїх виборців не голосувати за Додона.

За даними ЦВК, станом на 11:30 вже проголосували понад 500 тисяч молдован. Ще 66 тисяч взяли участь у виборах за кордоном.

Спостерігачі повідомляють, що на закордонних виборчих дільницях уже утворилися черги. У першому турі всього 3% молдован за кордоном підтримали Додона, тоді як 70% проголосували за Санду. Минулого разу на закордонних дільницях проголосували понад 149 тисяч людей із 1,3 мільйона тих, хто взяв участь у виборах.

Водночас утворилися черги й на ще одних спецдільницях — біля Придністров’я. Згідно із законами Молдови, жителі невизнаної ПМР мають право голосу на різних молдовських виборах. Для них відкривають низку виборчих дільниць біля лінії розмежування. Перебуваючи під російським впливом, вони традиційно підтримують проросійських кандидатів — цього разу саме Додона.