Вибори в Молдові: У другий тур виходять чинний президент Додон та опозиціонерка Санду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вибори в Молдові: У другий тур виходять чинний президент Додон та опозиціонерка Санду

Pierre Crom / Getty Images

У Молдові завершилися вибори президента, за даними екзит-полів лідирують чинний президент Ігор Додон і колишня прем’єр-міністр Майя Санду. Вони змагатимуться за посаду глави держави у другому турі.

За даними Центрвиборчкому Молдови, проголосувало понад 43% виборців, тож вибори вважаються дійсними. Попередні результати наразі невідомі.

Згідно з екзит-полами, чинний президент Додон, якого вважають проросійським політиком, отримав близько 41%, а опозиціонерка Санду, лідерка проєвропейської партії «Дія та солідарність» — 35%.

З червня до листопада 2019 року Санду очолювала уряд після того, як у спілці з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка, який втік в Україну. Наприкінці того самого року Додон усунув Санду з посади прем’єра, оскільки вона опиралась спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.

Другий тур виборів має відбутися 15 листопада.

  • У травні опозиція Молдови оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет з грошима від олігарха та колишнього лідера Демократичної партії Володимира Плахотнюка і його заступника Сергія Яралова.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавали через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів стосовно Донбасу в Кремлі.