У Молдові тривають вибори президента. Головні опоненти, як і на попередніх, — Ігор Додон та Майя Санду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Молдові в неділю, 1 листопада, проходять президентські вибори. Чинний глава держави, засновник Партії соціалістів Ігор Додон знову бере участь у виборчих перегонах. Крім того, на посаду президента претендують ще семеро кандидатів, повідомляє Newsmaker.

Серед претендетів — лідер «Нашої партії» Ренато Усатий і колишній глава МВС Андрій Нестасе. Але основним опонентом проросійського президента Додона, як і на виборах у 2016 році, стала лідерка проєвропейської Партії дії та солідарності, колишня прем’єр-міністр Майя Санду. На минулих виборах вона програла Додону у другому турі 4,2% голосів.

Як показують результати соцопитування Інституту публічної політики, Додон та Санду можуть знову зійтися у другому турі виборів. За даними опитування, за Додона готові проголосувати понад 23% респондентів, в той час як за Санду — майже 20%. Для перемоги у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів.

Обидва суперники вже проголосували на дільницях. Додон заявив, що проголосував, «як і завжди», за сильну і суверенну Молдову. А Санду зазначила, що віддає свій голос «за порядок у країні, справедливість і добробут народу».

  • У травні цього року в Молдові опозиція оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет з грошима від олігарха та колишнього лідера Демократичної партії Володимира Плахотнюка. Той нібито передає Додону «велику суму коштів» для виплати «зарплати в конвертах» іншим членам Партії соціалістів.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавалися через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, куратора переговорів про Донбас у Кремлі.