Політична криза в Молдові: опозиція показала відео, де президент Додон нібито отримує пакет із грошима від олігарха

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Політична криза в Молдові: опозиція показала відео, де президент Додон нібито отримує пакет із грошима від олігарха

tass.ru

У Молдові опозиція оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет з грошима від олігарха та колишнього лідера Демократичної партії Володимира Плахотнюка і його заступника Сергія Яралова.

Відео оприлюднив депутат від партії «Платформа Гідність і правда» Юрій Реніце, повідомляє Newsmaker.

За його словами, на відео зафіксована зустріч Додона і Плахотюка, яка відбулася ще 7 червня 2019 року. Плахотнюк нібито передає Додону «велику суму коштів» для виплати «зарплати в конвертах» іншим членам Партії соціалістів.

Додон: Знову ви з пакетами?

Плахотнюк: Я не знаю, скільки мені дав Костя [колишній депутат Демпартії Костянтин Ботнар].

Додон: Віддайте Кості, і завтра він передасть їх [гроші] Корнелу. Бо я о пʼятій вилітаю, а йому треба видати зарплати.

Плахотнюк — Яралову: Він повинен передати їх Корнелу?

Додон: Так, вони між собою розберуться.

Депутат Реніца заявив, що планує звернутися до правоохоронних органів і закликав парламент ініціювати процедуру імпічменту Додона.

Додон відреагував на звинувачення, заявивши, що це йому мстять олігархи за відсторонення Плахотнюка та його партії від влади влітку 2019 року. Він заявив, що не знає про вміст пакету, а саме відео є «підробкою».

«Ми знову стали свідками нової серії того ж маніпулятивного сюжету [...], який показували в червні торік […] Я говорив і раніше, що під час тих бесід з Плахотнюком кожен слідував своїй тактиці: я мав намір змусити його думати, ніби у нас з ним співпраця, щоб дотягнути до моменту, коли я міг діяти відкрито і прямо для звільнення країни з його лап. Тактика Плахотнюка полягала в інсценуванні всяких провокацій і «пакетів», щоб все це зняти. Я не знаю, що було в тому пакеті, все це було постановкою спеціально для відеозапису. Я публічно звертаюся до Генпрокуратури із закликом провести повну перевірку і впевнений, що фейки і маніпуляції будуть розкриті, як все було розкрито і щодо попередніх записів», — написав Додон у Facebook.

Крім того, 18 травня Генпрокуратура Молдови заочно оголосила звинувачення Плахотнюку в організації та координації виводу коштів з банківської системи Молдови.

Генпрокурор повідомив, що Плахотнюка звинувачують у створенні організованої злочинної групи, відмиванні грошей в особливо великих розмірах і шахрайстві в особливо великих розмірах. Згодом документи надішлють до США разом із запитом на екстрадицію Плахотнюка.

Плахотнюк покинув Молдову 14 червня 2019 року після того, як колишній уряд, який утворила його партія, оголосив про відставку, і до влади прийшов уряд Майї Санду. У березні стало відомо, що США готують його депортацію.

Що сталося раніше?

Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавалися через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів щодо Донбасу в Кремлі.