На півночі Криму без води залишилися майже 30 сіл — пересохли свердловини. У Сімферополі скаржаться на перебої з постачанням

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На півночі анексованого Криму 29 сіл повністю залишилися без води, оскільки у них пересохли свердловини.

Про це пише «Новая газета» із посиланням на «очільника» ДУП «Вода Криму» Володимира Баженова.

За його словами, воду до сіл планують доставляти автоцистернами, у зв’язку з чим їх будуть перерозподіляти та купувати нові. Вводять і нові обмеження на постачання води на півдні півострова.

У центральній частині, зокрема і в Сімферополі, де воду подають за графіком, також спостерігаються перебої. У деяких районах міста жителі скаржаться на поганий тиск, зокрема у багатоповерхівках вода не піднімається вище п’ятого поверху. Через це людям доводиться спускатися вниз і набирати воду з баків.

Також через те, що зараз в Криму воду дають по кілька годин на добу, не витримує і система водопостачання та постійно ламається. Зафіксували скарги і на якість води — зокрема, на запах нечистот та «жовто-коричневий відтінок».

  • 25 серпня глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна може відновити водопостачання в Крим, якщо там станеться гуманітарна катастрофа. Влада заявила, що «все буде» тільки після деокупації півострова.
  • Пізніше уряд ухвалив рішення внести Північно-Кримський і Каховський магістральний канали до переліку обʼєктів, що не підлягають приватизації. Обидва канали перебувають у списку обʼєктів, які мають стратегічне значення.
  • В анексованому Криму в деяких районах з 7 вересня розпочався третій етап обмежень подачі води через посуху й обміління водоймищ. Споживання води знизилося до 100 тисяч кубометрів на добу. Питну воду мешканцям подають вранці та ввечері.
  • У березні 2014 року Україна припинила постачання дніпровської води на Кримський півострів. У вересні 2015 року активісти організували товарну блокаду Криму, а в кінці того ж року домоглися повного припинення постачання електроенергії до тимчасово окупованого півострова.