Керівництво КНДР висловило зацікавленість у вакцинах від коронавірусу. Офіційно там досі немає жодного хворого

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Керівництво КНДР висловило зацікавленість у вакцинах від коронавірусу. Офіційно там досі немає жодного хворого

ryongnamsan.edu.kp

Керівництво Північної Кореї зацікавлене в можливості отримати вакцини від коронавірусу через програму COVAX, що діє за підтримки ООН. Однак, для того щоб розпочати масове щеплення, доведеться частково відкрити кордони, надати повноваження іноземцям, тобто відмовитися від головного принципу самостійності режиму — «чучхе».

Про це пише Financial Times.

Офіційно в КНДР немає жодного випадку коронавірусу, однак це неможливо перевірити. Наразі верховний лідер країни Кім Чен Ин опинився перед складним вибором — прийняти іноземну допомогу з вакцинації або залишити 25 мільйонів своїх громадян під загрозою подальшого поширення вірусу.

Вибір диктатора матиме наслідки для спроб міжнародної спільноти подолати пандемію коронавіруса. Якщо 37-річний Кім надасть перевагу безпеці свого режиму, КНДР залишиться вогнищем поширення інфекції.

За даними джерел видання, КНДР зацікавлена у глобальній програмі з розподілу вакцин COVAX, оскільки вже близько 20 років співпрацює з її засновниками — вакцинним альянсом Gavi, підтримуваним ООН.

Перж ніж отримати допомогу, КНДР доведеться впустити численний персонал, який оцінить ситуацію та складе план розподілення вакцин. У цьому керівництво однієї з найбідніших країн світу вбачає загрозу — участь у програмі вимагатиме зовнішнього контролю за щепленнями.

Експерти вважають, що в разі відмови КНДР надати повноваження представникам COVAX країна опиниться останньою в черзі на отримання вакцин. При цьому система охорони здоров’я КНДР має необхідні умови для зберігання вакцин —обладнання залишилося після міжнародних кампаній зі щеплення від туберкульозу та гепатиту і ще у 2019 році було в належному стані.

Отже, КНДР може впоратися зі зберіганням вакцини від компанії AstraZeneca — ця «класична» розробка потребує температури 2—8 градусів тепла. При цьому зазначається, що північнокорейське керівництво не довірятиме вакцинам з Китаю та Росії, а ефективні вакцини від Pfizer і Moderna буде неможливо зберігати.

Як зазначає колишній керівник офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я у Пхеньяні Нагі Шафік, для успішної вакцинації населення Північної Кореї доведеться послабити санкції та інші обмеження, введені через розробку ядерної зброї.

«Нам доведеться розділити політичні та наукові питання. Наука говорить, що ніхто не матиме імунітету, допоки всіх не вакцинують. Ідеться про людей, ми не можемо їх карати», — підкреслив він.